Wisselspelers brengen Oranje voorbij Zuid-Korea

09 Aug 2019
(©RHF-Ronald Hoogendoorn)

Het leek aanvankelijk een moeizame wedstrijd te worden voor zowel de Lange Mannen als het aanwezige publiek. Oranje speelde het gros van de wedstrijd tegen Zuid-Korea niet goed en om de haverklap lag het spel stil vanwege ‘challenges’. Maar de Lange Mannen wisten zich, met dank aan de invallers, toch voorbij de Koreanen te knokken. Oranje won de eerste wedstrijd in de strijd om een Olympisch ticket uiteindelijk met 3-2.

Challenges
Bondscoach Roberto Piazza stuurde Wessel Keemink, Nimir Abdel-Aziz, Fabian Plak, Luuc van der Ent, Thijs ter Horst, Gijs Jorna en libero Just Dronkers het veld in bij aanvang van de eerste set. Beide teams begonnen wat aftastend. Het midden van Oranje werd veel gezocht in de beginfase. Met name Plak kon hierdoor wat punten meepakken, ook dankzij zijn blokkering. Het was moeilijk in het ritme komen voor beide teams omdat het spel om de haverklap stil lag wegens de zo gehete challenges. Op 19-19 lag het spel zelfs een paar minuten stil. De scheidsrechter had grote moeite om te beslissen in wiens voordeel een drukduel tussen Abdel-Aziz met een Koreaan beslecht diende te worden. Zuid-Korea won de challenge en liep in de beslissende fase uit. Mede door slordig spel en fouten aan Nederlandse kant (23-25).

Het verloop van set twee was identiek aan die van set één. De Lange Mannen hadden moeite om direct tot score te komen. Gijs van Solkema werd binnen de lijnen gebracht op een 9-12 achterstand. Langzaam kroop Oranje dichterbij. Richting de beslissende fase liep het scoreverloop gelijk op. Op 23-22 was het Jorna die met een killblock Oranje twee setpunten bezorgde. Zowel Jorna als Abdel-Aziz wisten vervolgens niet tot score te komen. Uiteindelijk won Zuid-Korea ook de tweede set met minimaal verschil (25-27).

Wisselspelers
Piazza greep in aan het begin van set drie. Van Solkema bleef staan, Maarten van Garderen verving Jorna en ook tweede libero Robbert Andringa kwam in het veld. Hij wisselde de rest van de wedstrijd het werk in het achterveld af met Dronkers. De servicedruk van de Zuid-Koreanen nam drastisch af en met name het aantal foute opslagen steeg enorm. Oranje kreeg daardoor iets meer lucht. Ondanks vele fouten bleef Zuid-Korea toch bij. Wederom gingen beide teams met een gelijke stand de beslissende fase van de set in. Maar de foutenlast brak Korea op en nu was het Oranje dat met minimaal verschil de set won (26-24).

Wouter ter Maat was eind van de derde set in het veld gekomen voor Abdel-Aziz. De aanvoerder van Oranje bleef set vier ook aan de kant, met zijn kuit verpakt in het ijs. Hierover later meer. Ter Maat nam de rol van diagonaal met verve over. Samen met een sterk spelende Van Garderen kreeg Nederland meer grip op Zuid-Korea en kantelde de wedstrijd. Van Solkema bediende met name zijn aanvallers op linksvoor in een lekker ritme. Oranje nam afstand en stevende via 25-19 af op een 5e set.

Oranje trekt door
Ook het publiek in Ahoy begon er zin in te krijgen. Met de steun van de Oranje fans konden de Lange Mannen vlak voor de kantwissel een gaatje slaan. Na een lange rally won Oranje een challenge wegens 4 keer spelen van de Koreanen. Vanaf dat moment liep Oranje weg bij Zuid-Korea. Uitgerekend Thijs ter Horst sloeg het winnende punt binnen (15-12).

Na afloop van de wedstrijd was er in eerste instantie opluchting, ondanks dat het niveau voor een groot gedeelte van de wedstrijd niet goed was aan Nederlandse kant. Ter Horst daarover: “Nu overheerst het goede gevoel van de winst. Er staat druk op deze wedstrijd, dus het is logisch voor mij dat we wat minder beginnen. Maar het draait uiteindelijk alleen om de winst."

Morgen staat België op het programma. Ter Horst en zijn teamgenoten zullen snel moeten schakelen. “We kennen de Belgen natuurlijk goed, maar we gaan zo wel even kijken naar hun wedstrijd tegen de USA. Dan maken we een plan en gaan we er morgen weer tegenaan.”

Lees later meer reacties van de Lange Mannen op Volleybalkrant.

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.