Zelfs dweilmeisjes bij training Oranje

22 Jul 2019 - door Kees Tanis
Dweilmeisjes en data-analiste Rianne Verhoek, iedereen draag een steentjebij om Oranje naar Tokio te

Aan het begin van de training weegt elke speelster van Oranje de eigen waterfles, gevuld met slush. Tijdens de training houden ze bij hoeveel ze drinken. Het merendeel van de speelsters krijgt na de warming-up twee zweetpleisters op de huid van de schouders geplakt. Na de training worden ze er voorzichtig afgehaald en in potjes gedaan met daarop de naam van de speelster. Zo kan achterhaald worden hoeveel zweet iedereen is kwijtgeraakt tijdes de training. En tijdens de oefeningen vegen vier dweilmeisjes het zweet van de vloer om te voorkomen dat speelsters uitglijden en zich blesseren.

En gezweten wordt er. Oranje traint in de oude multihal op Papendaal. Die is veel minder gekoeld dan de modernere zalen. En dat is precies wat bondscoach Jamie Morrison zocht. Hij wil zo nauwkeurig mogelijk de situatie nabootsen waarin Oranje het op 4 augustus moet opnemen tegen Italië. Daar kan, in een met duizenden fanatieke supporters volgepakte sporthal op het warme Sicilië een ticket worden veroverd voor de Olympische Spelen volgend jaar in Tokio. Dan moet overigens in de dagen ervoor nog wel 'even' worden gewonnen van achtereenvolgens België en Kenia. De weergoden helpen de vrouwen Oranje deze week in elk geval een handje. De voorspelde extreme hitte, met temperaturen tegen de 40 graden, past perfect in de voorbereiding op een heet weekend in Catania.

Rekenwonder

Op de training gaat het er twee weken voor de belangrijke driekamp nauwgezet aan toe. Morrison neemt tussendoor speelsters apart om wat individuele aanwijzingen te geven. De speelsters zijn doordrongen van het belang van hun arbeid. Elke seconde wordt optimaal benut. Zo moet Robin de Kruijf tijdens de groepswarming-up even afhaken (een onwillig spiertje?). Ze aarzelt niet, pakt een elastiek om de warming-up met alternatieve oefeningen voort te zetten. Kracht- en conditietrainer Rett Larson leidt zoals gebruikelijk de warming-up. Hij eist niet alleen inzet en zorgvuldigheid, maar dwingt de speelsters ook, het koppie erbij te houden. Zo moeten ze een sprintje aantrakken, elke keer als hij een even getal noemt. Daar zitten ook sommetjes bij, zoals 9-3. Nicole Koolhaas laat zich zien als het rekenwonder van 'de klas'. Als Larson 12:4 roept sprinten al haar groepsgenoten weg, Koolhaas blijft staan. Bij 12:3 is zij het die als enige er vandoor sprint, onder luid applaus en gejuich van haar ploeggenoten. Tussendoor moet ook fysiotherapeut Kenny Odijk bijspringen als Anne Buijs even een pijntje voelt in een spier in het onderbeen. Ondertussen scharrelt videoscout en data-analist tussen alles en iedereen door om haar werk te doen: gegevens verzamelen, zoveel mogelijk gegevens.  

Afvallen

Als de aanvalsters hun schouder en slagarm losmaken door de bal tegen een muur te slaan, worden de libero's onder handen genomen door de assistent-trainers en moeten ze de ene na de andere perfecte pass afleveren. Er is veel teamtraining. Het gaat er fel aan toe. Het lijkt ook allemaal iets harder, zuiverder, hoger te gaan dan vorige zomer. Iedereen wil winnen. Maar iedereen wil ook laten zien wat ze in huis heeft. Want over een paar dagen moeten 3 van de 17 speelsters afvallen. Eerst staat woensdag nog een trainingspartij tegen Japan op het programma. Daarna maakt Morrison bekend met welke 14 speelsters hij vrijdag en zaterdag de Rabobank Super Series tegen Japan wil spelen in achtereenvolgens Almelo en Den Haag. Dat zijn dan ook de 14 die het in Italië een week later moeten gaan doen, de kwalificatie voor Tokio.

 

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.