Oranje Meisjes spelen door op EK ondanks verlies tegen Servië

20 Jul 2019 - Andre Triep

Nadat eerder op de dag België met 3-2 van Roemenië had gewonnen, stond vast dat de Oranje Meisjes geplaatst waren voor vervolgwegstrijden voor de 5e t/m 8e plaats in Zagreb (Kroatië). Dat gegeven maakte dat ze redelijk zonder druk de laatste poulewedstrijd tegen Servië konden spelen. Coach Eelco Beijl speelde met de volgende basis: Sanne Konijnenberg, Dagmar Mourits, Marije ten Brinke, Nicole van de Vosse, Tess Leemreize, Emily Silderhuis en libero Sophie Posthumus, maar liet wel al zijn andere speelsters bijdragen.

In set één nam Nederland vanaf 6-7 het initiatief over. Door serviceseries van Tess Leemreize (met 2 aces) en van Emily Silderhuis (2 aces) werd het 16-8. Servië kwam dichterbij op 20-15, maar op een servicebeurt van Nicole van de Vosse werd de voorsprong weer uitgebreid. De aanval van de Oranje Meisjes domineerde en de middens (100% aanvalsrendement) en Nicole van de Vosse (88% rendement) scoorde veel. De set ging daarom naar de Oranje Meisjes met 25-18, waarbij Nicole van de Vosse topscorer werd met 7 punten.

In de tweede set gingen de Oranje Meisjes vol goede moed door. Door lange servicebeurten van Dagmar Mourits (met 3 aces) en Emily Silderhuis (met 2 aces) werd het 12-8. Servië kwam dichterbij, maar op de servicebeurt van Marije ten Brinke werd het 18-15. Daarna kantelde de kansen. Een Servische serviceserie bracht de stand op 18-20. En Servië ging door naar 20-25. De Oranje Meisjes scoorden 4 aanvalspunten minder dan Servië en maakten 3 persoonlijke fouten mee. Dagmar Mourits werd deze set topscorer met 4 punten.

De Oranje Meisjes waren niet aangeslagen door het verlies van de tweede set, want in de derde set bouwden ze op de service van Dagmar Mourits een voorsprong van 5-2 op. Op een servicebeurt van Tess Leemreize liep Nederland verder uit: 13-6, maar op 18-14 moest Eelco Beijl een time-out nemen. Een volgende sterke servicebeurt van Dagmar Mourits gaf lucht: 22-15 en op 24-16 mocht Marije ten Brinke serveren voor het setpoint. Servië nam de opslag over en kon vijf setpoints wegwerken, omdat de Oranje meisjes in de side-out niet konden scoren. Op 25-22 was de setwinst voor de Oranje meisjes toch een feit. Dagmar Mourits werd deze set topscorer met 6 punten. Opvallend was dat de Nederlandse midspeelsters helemaal niet in de aanval werden betrokken.

Aan het begin van de vierde set werd zichtbaar dat het wegwerken van de setpoints in de derde set geen toeval was geweest voor Servië. Sterk serverend liep het via 3-8 naar 6-14. Via 9-20 werd het uiteindelijk 12-25 voor Servië. Beide teams maakten 10 aanvalspunten, maar Servië scoorde ook 5 aces en Nederland maakte 9 persoonlijke fouten. Nicole van de Vosse werd deze set topscorer met 3 punten.

In de vijfde set vochten beide teams voor de winst. Op de servicebeurt van Marije ten Brinke kwam Nederland voor met 6-3. Servië kwam terug naar 6-6. Nicole van de Vosse zorgde met een ace voor 8-6. Op 9-8 ging de set de beslissende fase in. Servië serveerde sterk (onder meer 2 aces) en ondanks twee time-outs van Eelco Beijl werd het 10-12. Emily Silderhuis dwong met haar service een Servische time-out af op 11-12. De Servische meisjes namen daarna het initiatief over en wonnen met 11-15. Het aanvalsrendement bij Oranje was 19%, terwijl dat bij Servië 50% was en hun diagonaal geen set-ups kreeg. Servië steunde ook op 4 blokpunten. Nicole van de Vosse was deze set topscorer met 3 punten.

De scores bij de Oranje Meisjes waren: Nicole van de Vosse (19 punten), Dagmar Mourits (16), Tess Leemreize (11), Marije ten Brinke (10), Emily Silderhuis (10), Sanne Konijnenberg (1), Noa de Vos (1), Laura Roelofs (1)

Er gaan nu vier teams (Servië, Nederland, Duitsland en Frankrijk) voor de plaatsen 5 t/8 strijden en dat gebeurt in Zagreb. Zaterdag speelt Nederland in Zagreb om 20.00u tegen Duitsland, dat 3e werd in de andere poule. De belangrijkste puntenmakers in de poulewedstrijden waren bij Duitsland: nr. 5 Mia Kirchhoff (passer/loper), nr.7 Nikola Schmidt (passer/loper) en nr. 11 Celine Jebens (diagonaal).

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.