Oranje meisjes onder 16 doen zichzelf tekort tegen Roemenië

18 Jul 2019 - Andre Triep

Voor de Oranje Meisjes onder 16 was het woensdag in Triest wennen. Spelen om 11.00u s ‘ochtends, maar dat kan niet verklaren waarom de Oranje Meisjes zichzelf tekort deden. Spelen tegen een tegenstander die nog geen set had gewonnen. Nee, dat kan het ook niet verklaren. Maar toch verloor de jeugdige ploeg.

De Oranje Meisjes mochten nota bene de wedstrijd zelf openen met de eerste service. En dat deed Sanne Konijnenberg met verve. Ze serveerde snel naar 4-0 en even later bracht Marije ten Brinke de stand serverend van 6-2 naar 9-2. Het leek een makkelijk dagje voor de Oranje Meisjes onder 16 te worden. En aan het eind van de wedstrijd hadden de Jeugd Oranje Meisjes met hun aanval 51 punten gescoord, terwijl de Roemeense meisjes niet verder kwamen dan 33 aanvalspunten. En met de service was er ook niets mis, want beide teams sloegen 14 aces. En de Roemeense meisjes scoorden 6 blokpunten tegen 4 blokpunten voor de Oranje Meisjes. Dat alles leidde tot de volgende setstanden: 25-20, 12-25, 25-11, 22-25, 12-15 en als we die optellen werd het dus 96-96. En als we uitgaan van de aanvalspunten zou 3-1 winst logisch zijn en uitgaande van 96-96 is 3-2 ook nog logisch. Maar het werd 2-3! Hoe bestaat het? Laten we naar de harde werkelijkheid afdalen.

Coach Eelco Beijl startte de eerste set met de volgende opstelling: Sanne Konijnenberg, Tess Leemreize, Marije ten Brinke, Nicole van de Vosse, Noa de Vos, Sanne Wagener en libero Sophie Posthumus. Na de 9-2 voorsprong vocht Roemenië zich terug en kwam zelfs even voor: 12-13. De Oranje Meisjes vonden dit niet reëel en via langere servicebeurten van Sanne Konijnenberg en Tess Leemreize werd het 19-15. Op 20-19 werd het weer spannend en Eelco Beijl liet eerst Silke Bos twee keer serveren en toen Pippa Molenaar hetzelfde laten doen. Met steun van de aanvallers leidde tot de eerste setwinst: 25-20. De Oranje Meisjes hadden een aanvalsrendement van 48% met vooral goede scores van Nicole van de Vosse en Tess Leemreize. De laatste werd ook topscorer in deze set met 5 punten.

In de tweede set waren de rollen om gedraaid. Een serviceserie van de Roemeense Lidia Partnoi zette Nederland op achterstand: 2-7. De Oranje Meisjes mochten af en toe een puntje scoren, maar met een aanvalsrendement van 17% scoorden ze deze hele set maar 5 aanvalspunten, terwijl de Roemeense middens alleen al 8 aanvalspunten maakten. Het werd dan ook snel 12-25.

Sanne Konijnenberg begon set drie weer met de opslag. En ook deze keer had ze succes. Het werd 6-1. Daarna gingen de Oranje Meisjes lekker door. Via 15-9 werd het 25-11. Dagmar Mourits was met 6 punten topscorer in deze set.

De vierde set werd cruciaal. De Oranje Meisjes moesten die winnen. Het ging gelijk op tot 10-10. Daarna nam Roemenië een voorsprong. Op 10-12 en 14-19 probeerde Eelco Beijl met een time-out de omslag te brengen. Op de service van Dagmar Mourits kwam Nederland terug naar 17-19. Verder wisten de Oranje Meisjes niet dichterbij te komen. Op 22-23 was er nieuwe hoop, maar de set ging toch verloren met 22-25. De onderlinge verschillen waren steeds klein. De servicepassrendementen waren 30% positief voor Nederland en 29% positief voor Roemenië. Ook de aanvalsrendementen lagen dicht bij elkaar: 33% voor Nederland en 31% voor Roemenië. De Oranje Meisjes scoorden 13 aanvalspunten tegen 10 aanvalspunten van de Roemenië. Het verschil werd echter gemaakt door de negen persoonlijke fouten aan Nederlandse zijde. Hoewel Nicole van de Vosse deze set een topscore had met 8 punten werd dat niet beslissend.

Er was een vijfde set nodig en er zou niets aan de hand zijn als Nederland die won. Op de service van Sanne Konijnenberg kwamen de Oranje meisjes op 3-1. Zij bleven een voorsprong houden tot 5-4. Daarna namen de Roemeense meisjes het heft in handen: 6-9. Nederland vocht zich, op de service van de ingevallen Pippa Molenaar, terug naar 9-9. Het bleef spannend en op 12-11 hadden de Oranje meisjes uitzicht op de setwinst. Door eigen fouten ging het initiatief verloren en op de service van weer de Roemeense Lidia Partnoi liep Roemenië naar setwinst met 12-15. De pass-cijfers van Nederland waren deze set slecht. Van de 12 passes werd er maar 1 als positief beoordeeld. Het was daarom knap dat de spelverdeelster toch het midden kon aanspelen en Marije ten Brinke op het midden toch twee aanvalspunten kon scoren en daarmee deze set topscorer werd met 3 punten. Het aanvalsrendement van Nederland en Roemenië lag bij beide op 38% en Nederland scoorde 5 aanvalspunten tegen Roemenië maar 3. Uiteindelijk gaven de 7 persoonlijke fouten bij Nederland de doorslag.

De totaalscores bij Nederland waren: Nicole van de Vosse (18), Tess Leemreize (11), Marije ten Brinke (10), Dagmar Mourits (10), Sanne Wagener (5), pippa Molenaar (5), Sanne Konijnenberg (5), Noa de Vos (3), Silke Bos (2).

Later op de dag verloor België van Italië met 3-0 en verloor Servië met 3-0 van Turkije. Dat was voor Nederland gunstig. Donderdag spelen België en Roemenië vanaf 11.00u tegen elkaar. Als België met 3-0 wint heeft Nederland uitzicht op de vierde plaats en bij winst tegen Servië misschien meer. Om 17.00u speelt Nederland zelf tegen Servië dat alleen van België en Roemenië heeft gewonnen. Hun belangrijkste aanvallers zijn nr.8 Pakic (passer/loper), nr.9 Tomic (passer/loper) en nr.10 Popovic (diagonaal). Het wordt een zware strijd voor de Oranje Meisjes.

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.