Oranje meisjes onder 16 laten vele gezichten zien op EK

17 Jul 2019 - Andre Triep

In de zeven sets die de Oranjes meisjes op het EK onder 16 tegen Italië en Turkije speelden lieten ze veel verschillende gezichten zien: drie sterke sets tegen Italië, een dramatische set tegen Italië, een set met wisselende kansen tegen Turkije en twee sets tegen Turkije, waarin ze continu tegen een achterstand aan keken. De Oranje meisjes toonden echter ook veerkracht in een aantal sets, want ze kwamen op het eind sterk terug en dwongen de tegenstander dan tot het uiterste te gaan. De uitslagen: Nederland-Italië 1-3 (25-22, 23-25,23-25, 11-25), Nederland-Turkije 0-3 (21-25, 19-25, 22-25).

Nederland-Italië

Tegen Italië speelde coach Eelco Beijl met de vaste basis (Sanne Konijnenberg, Noa de Vos, Dagmar Mourits, Marije ten Brinke, Emily Silderhuis, Nicole van de Vosse en libero Sophie Posthumus), maar gebruikte in de verschillende sets wel zijn wissels.

Italië nam in de eerste set een voorsprong, maar een serviceserie van Sanne Konijnenberg bracht Oranje voor: 5-2. Italië kwam daarna op voorsprong: 10-12. Een sterke servicebeurt van Noa de Vos bracht Nederland weer voor: 15-12.  Op 22-20 kwam Italië terug naar 22-22. Jeugd Oranje haalde via een killblock de opslag terug. Daarna werd Tess Leemreize ingebracht en die serveerde sterk, want haar ace bracht 25-22 op de borden. Het aanvalsrendement was bij Oranje 38% tegen 23% voor Italië, maar 6 servicefouten werden Oranje bijna fataal. Bij Oranje was de beste score van Dagmar Mourits (5 punten).

De servicebeurt van Marije ten Brinke aan het begin van de tweede set bracht 4-1 voor Oranje op de borden. Tot 10-10 bleef het gelijk op gaan, maar daarna bouwde Italië een voorsprong van 3 a 4 punten op. Op 20-24 leek de set beslist, maar Noa de Vos bracht met haar service de stand terug op 23-24. Verder konden onze meiden niet komen. Het werd 23-25. Door de matige pass konden onze middens niet zoveel scoren. De beste score was van Nicole van de Vosse (5 punten).

In de derde set had Italië steeds een voorsprong, waardoor op 17-21 de kansen voor onze meisjes laag stonden, maar de Oranje meisjes haalden de opslag terug en Emily Silderhuis kon met haar servicebeurt de teams weer op gelijke hoogte brengen: 21-21. Er volgde daarna een spannend side-outspel, dat op 23-24 werd beslist door een foutserve bij de Oranje meisjes: 23-25. De verschillen tussen beide teams waren gering, maar Italië had een betere servicepass, waardoor zij meer punten op het midden konden scoren. Bij Oranje waren de beste scorers Dagmar Mourits (4), Marije ten Brinke (4), Nicole van de Vosse (4).

De Oranje meisjes kwamen in de vierde set snel op achterstand. Time-outs van Eelco Beijl op 3-7 en 5-11 hielpen niet en daarna zakte de Oranje meisjes ver terug. Ze scoorden wel meer aanvalspunten dan Italië (7 tegen 4), maar serverend en blokkerend scoorde Italië meer punten. De meeste punten scoorde Italië door 15 persoonlijke fouten bij de Oranje meisjes. Het werd daardoor, na het sterke spel in de eerste drie sets, een grote teleurstelling: 11-25.

De topscorers in deze wedstrijd: Nicole van de Vosse (16), Dagmar Mourits (13), Marije ten Brinke (10), Noa de Vos (8), Emily Silderhuis (8), Sanne Konijnenberg (3), Laura Roelofs (3), Tess Leemreize (2).

Nederland-Turkije

Tegen Turkije was de enige wijziging dat Tess Leemreize in de basis startte voor Noa de Vos. In de derde set startten Noa de Vos en Sanne Wagener in de basis. Verder werden alle wissels gebruikt.

In de eerste set kwam Turkije snel voor met 2-7, maar Emily Silderhuis haalde met haar servicebeurt op naar 8-7. De Oranje meisjes bouwden de voorsprong uit tot 4 punten en bleven aan de leiding tot 19-19. Vanaf 21-25 stootte Turkije echter door naar 21-25. Nederland had een iets hoger aanvalsrendement, maar de Turkse opslag en meer persoonlijke fouten bij Oranje maakten het verschil. De beste score was voor Tess Leemreize (5 punten).

Turkije nam vanaf het begin van de tweede set de leiding. Op 4-11 was de marge het grootst. Op 9-11 was Oranje redelijk teruggekomen, maar Turkije liep weer wat uit en won deze set met 19-25. Zowel serverend als aanvallend was Turkije dominant. De beste scores waren voor Tess Leemreize (4) en Marije ten Brinke (4).

In de eerste helft van de derde set liep Oranje continu achter de feiten aan. Na 5-12 haalde Oranje weer wat bij door een sterke servicebeurt van Sanne Wagener. Op 20-21 werd het daarna nog even spannend, maar met 21-25 was de set toch voor Turkije. De topscore was voor Noa de Vos (6 punten).

De topscorers in deze wedstrijd: Tess Leemreize (14), Nicole van de Vosse (9), Marije ten Brinke (7), Noa de Vos (6), Sanne Wagener (5), Emily Silderhuis (2), Sanne Konijnenberg (2), Dagmar Mourits (2), Silke Bos (1).

Woensdag speelt Nederland al om 11.00u tegen Roemenië, dat nog puntloos is. De Oranje meisjes zullen moeten winnen om bij de beste vier in de poule te kunnen eindigen. Tijdens de EK-kwalificatie in april 2019 was de Roemeense passer/loper Denise Chaluta de meeste scorende Roemeense speelster. In dit eindtoernooi scoorde ze wel de meeste punten (tegen Italië 8 punten, tegen Turkije 6 punten). Tegen Servië was diagonaal Theodora Ianzu de meest scorende Roemeense speelster met 12 punten. 

 

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.