Rusland prolongeert VNL-titel

15 Jul 2019
(©FiVB)

De Russische mannen hebben in Chicago voor het tweede jaar op rij de Volleyball Nations League gewonnen. Vorig jaar in Lille werd thuisploeg Frankrijk in de finale verslagen, zondagavond verloor Amerika voor eigen publiek in vier sets. (25-19, 24-26, 25-22, 25-21)

Nadat Brazillië op zaterdag in de halve finale in vijf sets was verslagen kregen de mannen van de Verenigde Staten de kans om weer eens de hoofdprijs te pakken op een mondiaal eindtoernooi. In 2014 werd de World League (voorloper VNL) gewonnen, maar de afgelopen tien jaar grepen de Amerikanen vooral net naast het hoogste eremetaal.

Rusland verspilde minder energie in de halve eindstrijd. Met 3-1 werd wereldkampioen Polen opzij gezet. Uitblinker was de jonge Russische diagonaalspeler Victor Poletaev, die 24 punten scoorde.

In de finale kwamen de punten aan Russische zijde niet van één speler. Spelverdeler Igor Kobzar wist al zijn aanvallers uitstekend te vinden. De Verenigde Staten konden moeilijk vat krijgen op de spelverdeling en de aanvallende kracht van hun tegenstander, maar bleven ondanks dat steeds in de buurt. Met name buitenaanvaller Taylor Sander en diagonaal Matt Anderson waren moeilijk te stoppen en scoorden respectievelijk 20 en 19 punten.  Rusland had meer druk vanachter de servicelijn wat het verschil bracht tijdens de big-points.

De hoofdcoach van Rusland, Tuomas Sammelvuo, was na afloop erg te spreken over zijn team. ,,Ik ben erg blij met de rol van de nieuwe spelers. In het begin van de wedstrijd had onze diagonaal het moeilijk, maar hij scoorde later belangrijke punten toen we het echt nodig hadden. Het was een echte teamprestatie door te blijven geloven en door het vertrouwen in elkaar.”

Polen won eerder op de avond de strijd om het brons. In drie sets werd Olympisch kampioen Brazillië verslagen.

Ondanks het zilver, vielen de Amerikaanse mannen (die binnenkort in Rotterdam op bezoek komen voor het eerste OKT) in de prijzen bij de individuele onderscheidingen. Matt Anderson werd zelfs uitgeroepen tot MVP van het toernooi.

Dream Team FIVB Volleyball Nations League 2019

Beste passerlopers: Egor Kliuka, Dmitri Volkov (Rusland) en Bartosz Bednorz (Polen).

Beste middenblokkeerders: Max Holt (VS) en Ivan Iakovlev (Rusland)

Beste libero: Erik Shoji (VS)

Beste spelverdeler: Micah Christenson (VS)

MVP/ Beste diagonaal: Matt Anderson (VS)

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.