Sterke start Oranje Meisjes onder 16 op EK in Italië

14 Jul 2019 - André Triep
Foto: CEV

De eerste tegenstander van Jeugd Oranje was België, dat zich al in januari 2019 voor het EK had geplaatst als winnaar van het WEVZA-toernooi in het Franse Harnes. Jeugd Oranje moest daarom in april 2019 via het kwalificatietoernooi in Bulgarije zich plaatsen en deed dat door ongeslagen toernooiwinnaar te worden. Op het WEVZA-toernooi won België van Nederland met ruime cijfers: 25-14, 26-24, 25-18. In Triest lukte het Jeugd Oranje om duidelijk revanche te nemen voor die nederlaag. De Oranje Meisjes wonnen van België met 25-23, 17-25, 25-22, 25-19 (3-1). Dat was een prachtige prestatie. Coach Eelco Beijl werkte de hele wedstrijd vanuit de volgende vaste basisopstelling: Sanne Konijnenberg (setter), Tess Leemreize (passer/loper), Marije ten Brinke (mid), Nicole van de Vosse (dia), Noa de Vos (passer/loper), Emily Silderhuis (mid) en libero Sophie Posthumus. En maakte regelmatig gebruik van de wisselspeelsters voor de dubbele wissel of een enkele wissel. 

In de eerste set ging het lang gelijk op. Jeugd Oranje stond even voor op 12-10, maar België nam over: 12-16. Jeugd Oranje haalde weer bij op 16-16. België had op 22-23 de beste uitgangspositie, maar Jeugd Oranje speelde de eindsprint heel geconcentreerd: 25-23. Jeugd Oranje won deze set vooral door meer aanvalspunten dan België te scoren:11 tegen 7. De topscorers bij Jeugd Oranje waren deze set Noa de Vos (5 punten) en Nicole van de Vosse (4 punten). 

In de tweede set nam Jeugd Oranje een voorsprong: 6-3. België vocht zich daarna terug naar 8-8. Daarna nam België de leiding en gaf die niet meer af. Boven de 20 moest Jeugd Oranje passen, zodat België de set met 17-25 won. België scoorde deze set vier aanvalspunten meer dan Jeugd Oranje en Jeugd Oranje maakte vijf persoonlijke fouten meer dan België. De topscorer van Jeugd Oranje was deze set Marije ten Brinke. 

In de derde set waren beide teams tot 20-20 gelijkwaardig. Jeugd Oranje nam daarna de leiding met 23-20 en won uiteindelijk met 25-22. De Nederlandse aanval scoorde twee punten meer dan die van België en de foutenlast bij België was drie punten hoger. De topscorers bij Jeugd Oranje waren deze set Nicole van de Vosse (4 punten), Marije ten Brinke (3 punten) en Emily Silderhuis (3 punten). 

In de vierde set had België vanaf 6-7 steeds een voorsprong. Op 16-18 kantelde de set, want Jeugd Oranje kwam terug tot 19-19. Toen begon Emily Silderhuis aan een sterke servicebeurt met onder meer twee aces. Belgische time-outs en wissels konden de servicebeurt niet onderbreken, zodat die pas stopte op 25-19. Grote vreugde bij Jeugd Oranje, want de achterstand op België die in januari nog zichtbaar was, was weggewerkt. Topscorers bij Jeugd Oranje waren in deze set de beide midspeelsters: Marije ten Brinke (5 punten) en Emily Silderhuis (5 punten). 

De hele wedstrijd overziend lag de servicepass bij Jeugd Oranje beter dan bij België en daardoor kon het midden zo’n grote rol spelen. En zeker tegen het eind bleef Jeugd Oranje geconcentreerd spelen en maakte weinig persoonlijke fouten. En blok en service waren deze wedstrijd zeer beslissend. In geen enkele set waren er meer dan 11 aanvalspunten voor de winnaar. Over de gehele wedstrijd werden de Nederlandse punten gescoord door: Marijke ten Brinke (15), Nicole van de Vosse (12), Noa de Vos (10), Emily Silderhuis (9), Tess Leemreize (7), Dagmar Mourits (4), Sanne Konijnenberg (4). 

Zondag 14 juli speelt Jeugd Oranje om 19.30u tegen thuisland Italië, dat op de eerste dag met duidelijke cijfers van Roemenië won (25-23, 25-10, 25-10). Bij Italië werden de punten vooral gescoord door de beide passer/lopers (elk 52% aanvalsrendement) en de diagonaal (38%).

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.