ZIlver voor Brouwer/Meeuwsen in Gstaad

13 Jul 2019
(©FiVB)

Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen hebben een knappe zilveren plak veroverd in Gstaad. In de finale van het grote vijf sterren-toernooi werd uiteindelijk van de sterke Noren Mol en Sorum verloren. Keizer/Meppelink eindigde ook op een nette vijfde plaats.

Brouwer/Meeuwsen kreeg in de halve finale eerder vandaag kans op revange tegen Italië, van wie ze hun eerste poulewedstrijd verloren. Nicolai/Lupo was bezig aan een sterk toernooi maar vanmiddag tapte onze Nederlanders uit een heel ander vaatje. De stabiele side-outs die Brouwer/Meeuwsen gisteren lieten zien waren ook weer aanwezig tegen de Italianen. Nicolai was met zijn gevaarlijke sprongserve goed voor vijf aces, maar de ballen die goed gepasst werden ging vrijwel allemaal tegen het zand. Daarnaast was Brouwer in het achterveld vrijwel overal bij. De wedstrijd ging dan ook met ruime cijfers naar Nederland en kon gestreden worden om het goud in Gstaad.

De finale

Brouwer/Meeuwsen begon de finale goed met onder andere knap blokkerend werk van Meeuwsen. Hij pakte twee directe blocks achter elkaar (6-9). Maar Mol dacht; dat kan ik ook. Met twee blocks van zijn kant trok hij de stand gelijk en moest Nederland andere oplossingen zoeken. De Noren bewezen waarom ze het beste team op de Tour zijn en liepen langzaam uit. Op 19-17 was het Sorum die met twee geweldige acties de eerste set op slot deed (21-17). De tweede set begon desastreus voor Nederland. Mol pakte wederom twee blokpunten waardoor ze op een comfortabele voorsprong kwamen (6-2). Alexander en Robert moesten zo gaan forceren en dat leverde extra fouten op. De harde services die wel het veld in gingen werden goed verwerkt en zo streefden de Noren af op het zoveelste World Tour-goud. De voorsprong bleef staan en zo prolongeerde Mol/Sorum hun titel in Gstaad (21-15). Voor Brouwer/Meeuwsen is deze zilveren medaille (en maar liefst 32.000 euro aan prijzengeld) misschien wel goud waard. Alexander en Robert wonnen vorig jaar aan het begin van de zomer nog twee toernooien, maar wisten daarna geen echt goed resultaat meer te boeken. Na het teleurstellende EK in eigen land van vorig jaar en de vroege uitschakeling op het WK van vorige week zal dit ongetwijfeld vertrouwen geven, maar ook vooral de bevestiging dat de mannen nog wel degelijk bij de wereldtop horen.

Keizer/Meppelink

Ook Sanne en Madelein waren bezig aan een sterk toernooi in Zwitserland. Na het winnen van de poule werd in de achtste finale Rusland verslagen. In de kwartfinale stond het tegenover de ervaren Carol en Maria Antonelli. De twee teams deden niets voor elkaar onder, maar toch stond Brazilie steeds net aan de goede kant van de score. Na een knappe inhaalrace op 20-17 werd uiteindelijk het derde setpoints van Brazilie verzilverd (1-0). Ook in set twee keek Keizer/Meppelink tegen een kleine achterstand aan, maar wist het richting het einde weer de voorsprong te pakken (16-17). Na een break en een belangrijk blok van Carol kreeg Brazilië toch opeens twee matchpoints. Maar op 20-18 serveerde Keizer de bal helaas uit en zo zorgde de eerste nederlaag van Keizer/Meppelink ook meteen voor uitschakeling. Het missen van de halve finale was ongetwijfeld een teleurstelling, maar mogen de dames absoluut trots zijn op een mooie vijfde plek in deze Major.

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.