Oranje Meisjes onder 18: toppen en dalen tegen Frankrijk

11 Jul 2019 - André Triep
Foto: Volleybal.nl

De Jeugd Oranje meisjes-selectie is woensdag 10 juli gestart met de eerste van vijf wedstrijden van het WEVZA-toernooi in Wiesbaden. Na winst van de eerste set door een sterk einde bracht de tweede set een terugval, omdat de aanval van Jeugd Oranje niet meer tot scoren kwam. Later vochten de meiden zich weer terug in de wedstrijd en verloren de derde en vierde set met klein verschil. Het resultaat was een 1-3 nederlaag. Coach William Klaver speelde de hele wedstrijd vanuit een vaste basisopstelling, maar paste regelmatig de dubbele wissel en afzonderlijke wissels toe. Die basisopstelling bestond uit Hyke Lijklema (spelverdeelster), Iris Vos (passer/loper), Britte Stuut (midden), Elles Dambrink (diagonaal), Jolien Knollema (passer/loper), Ellemijn Stevens (midden) en libero Romy Brokking. 

In de eerste set nam Frankrijk een voorsprong: 3-6. Een sterke serviceserie van Elles Dambrink bracht de stand in evenwicht: 6-6. Drie persoonlijke fouten bij Jeugd Oranje zetten Franrijk weer op voorsprong: 6-9. Jolien Knollema bracht met een ace het verschil weer terug, maar Jeugd Oranje bleef fouten maken. Op 12-17 was setwinst ver weg. De aanval van Elles Dambrink bracht de stand op 14-17. Daarna greep coach William Klaver naar de dubbele wissel en de kansen gingen daarna over en weer. Iris Vos haalde met een mooie aanval de opslag terug: 19-21 en Elles Dambrink kwam weer op linksvoor binnen. Zij was gedreven, maar wist nog niet dat zij in de rest van deze set de hoofdrol zou opeisen. Op 20-23 scoorde zij een aanvalspunt en daarna een blokpunt: Jeugd Oranje was met 22-23 terug in de race. Na de Franse time-out scoorde de Franse diagonaal met een slimme shotaanval 22-24. Na de time-out van William Klaver scoorde Elles Dambrink met haar aanval en ging serveren. Haar eerste serve gaf zoveel druk bij Frankrijk dat Ellemijn Stevens het blokpunt kon scoren: 24-24. Vervolgens sloeg Elles Dambrink een ace: 25-24. De volgende Franse time-out hielp niet, want door de lastige serve van Elles Dambrink kon het Nederlandse blok van Hyke Lijklema 26-24 scoren.   

In de tweede set nam Frankrijk een voorsprong met 1-3. Een harde middenaanval van Britte Stuut bracht Jeugd Oranje aan de opslag. Via twee aces van Iris Vos pakte Jeugd Oranje een voorsprong: 5-3. Daarna zette Frankrijk de Nederlandse passlijn onder druk. Eerst waren er lange rally’s, maar die werden gewonnen door de Franse meisjes. Op 6-9 kwam Jette Kuipers als vervanger voor Jolien Knollema in het veld, maar Frankrijk drukte door. Bij Frankrijk scoorde nr.13 (passer/loper) daarna aan de lopende band vanaf positie 4. Twee time-outs van William Klaver (op 7-11 en 8-15) hielpen niet. Vanaf 11-22 zette de Franse nr. 13 ook serverend Jeugd Oranje onder druk en ging de set met 11-25 naar Frankrijk. 

In de derde set bleef de passlijn onder druk staan. Libero Romy Brokking moest overwerken en regelmatig de tweede bal overnemen. Het werd daardoor 2-8, maar toen gaf Elles Dambrink met een prachtige smash diagonaal voorlangs het blok het signaal “we moeten nu opstaan”. De rest van het team volgde, zodat op 7-8 de Franse coach in een time-out moest vluchten. De Nederlandse opleving was maar kort, want de Franse aanval kwam weer tot scoren: 11-16. Op dat moment nam Jolien Knollema het heft in handen. Ze blokte de veel scorende Franse diagonaal af en scoorde vervolgens zelf een fraai aanvalspunt. Jeugd Oranje kon daarna zelf aanvallend geen vuist maken, maar met haar hoge blok zat Britte Stuut de Franse aanval zodanig in de weg dat die drie aanvalsfouten maakten en op 18-20 alles weer mogelijk leek. Op 19-22 leek de set gespeeld, maar Lyke Hijlkema bracht met een ace langs de zijlijn nog even hoop. Daarna maakte de sterke Franse aanval de set af: 21-25. 

In de vierde set nam Frankrijk via 2-5 een voorsprong, maar Iris Vos sloeg Jeugd Oranje naar 8-7 en deed dat weer toen Frankrijk met 8-10 was voor gekomen. Vanaf 10-10 stond de pass bij Jeugd Oranje weer zwaar onder druk en alleen Elles Dambrink kon af en toe nog scoren. Via aces van de Franse diagonaal liep Frankrijk uit naar 12-21. Jolijn de Haan moest in bijna alle sets invallen, maar haar invalbeurt op dit moment was heel belangrijk, want door haar aanvalspunt was de flow bij Frankrijk even weg. Frankrijk maakte daarna vijf aanvals- en servefouten, waardoor op 20-24 Jeugd Oranje weer mocht hopen. Ellemijn Stevens beleefde daarna even haar “finest hour”, want door haar twee killblocks werd het 22-24. Jeugd Oranje speelde tenslotte een geweldige lange rally, maar met een netfout kwam de anti-climax: 22-25. 

Als we alle punten van de vier sets optellen waren Jeugd Oranje en Frankrijk met aces en blokpunten gelijkwaardig. En de foutenlast verschilde over vier sets niet zoveel. Het grote verschil waren de gescoorde aanvalspunten: 33 voor Jeugd Oranje, maar 51 voor Frankrijk. Alleen in de eerste set scoorde Jeugd Oranje meer aanvalspunten dan Frankrijk. En door de matige pass kon onze middenaanval in de hele wedstrijd maar 3 punten scoren.  Gescoorde punten Nederland: Elles Dambrink (17), Jolien Knollema (9), Iris Vos (8), Ellemijn Stevens (7, waarvan 6 blokpunten), Hyke Lyklema (3), Britte Stuut (2), Jette Kuipers (2), Jolijn de Haan (1) en Romy Brokking (1) 

Vandaag krijgt Jeugd Oranje nieuwe kansen, met de wedstrijd tegen Duitsland om 20.00u.

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.