Gijs van Solkema: 'De bal is rond, dus ook wij kunnen het OKT winnen'

11 Jul 2019 - Eric Roeske
(©RHF-Ronald Hoogendoorn)

Gijs van Solkema is één van de vijftien Lange Mannen die zich voorbereiden op het Olympisch Kwalificatie Toernooi, dat 9, 10 en 11 augustus in Rotterdam Ahoy wordt gehouden. De 21-jarige spelverdeler uit Sneek, die onlangs voor een derde seizoen bijtekende bij de Duitse volleybalclub SVG Lüneburg ziet kansen voor Nederland op het OKT. Volleybalkrant sprak Van Solkema op een zeldzame vrije dag.

Wanneer startte jouw carrière bij de Lange Mannen?

,,Sinds dit jaar sta ik op de lijst. Eerst op de longlist maar nu zit ik er echt bij, bij de laatste vijftien. Ik heb eerder wel meegetraind toen ik deel uitmaakte van het Talent Team.”

Je bent net 21. Even snel rekenen betekent dat je op je negentiende dus al naar je huidige club in Lüneburg verhuisde. Hoe was dat?

,,Ik was het al gewend niet meer thuis te wonen. Daarvóór verbleef ik immers al op Papendal als lid van het Talent Team. Vanaf Lüneburg is het 3,5 uur rijden naar mijn ouders in Sneek dus dat valt reuze mee.”

Jullie hebben na een korte break na de Final Four van de European Golden League in Estland op 5 juli de voorbereiding op het Olympisch Kwalificatie Toernooi weer hervat. Over een maand staan die drie dagen in Ahoy natuurlijk vetgedrukt in jouw en onze agenda. Maakt Nederland een kans?

,,Wij maken zeker kans, maar het zal absoluut niet makkelijk worden. Alle teams kunnen behoorlijk volleyballen. Met name de Verenigde Staten heeft een absoluut topteam. Wij moeten een superdag hebben en zij een mindere dag om hen te verslaan. Maar goed, de bal is rond. Wij kunnen het spelletje ook goed spelen en gaan ze zeker uitdagen.”

Wat leer jij van de routiniers?

,,Ik leer sowieso van het niveau dat we hebben bij Oranje. Ik haak aan bij dat ontzettend hoge niveau. Tussen mij en oudere spelers wordt veel gepraat. Ik word zeker geholpen door hen. Ze geven mij dikwijls handvatten. We proberen elkaar sterker te maken. Alles helpt mij om beter te worden.”

Wat voor speler ben jij?

,,Ai, dat vind ik een hele moeilijke vraag. Ik ben nergens heel goed of slecht in. Ik denk allround en spelintelligent.

En hoe zou jij bondscoach Roberto Piazza omschrijven?

,,Een heel gepassioneerde en ervaren coach. Hij heeft heel veel kennis die hij op een goede manier overbrengt. Het spat eraf gewoon. Ik leer veel van hem. Het is ook een goede coach voor de groep en creëert een goede sfeer. Ook buiten de trainingen focust hij op volleybal.”

Je bent van na 1996, dus van na het favoriete Nederlandse sportmoment van de vorige eeuw. Tokio 2020 is een droom voor je?

,,De Spelen halen is uiteraard een droom van iedere topsporter. Tokio halen zou ongelofelijk zijn. We gaan daar ontzettend ons best voor doen.”

 

Het Olympisch Kwalificatie Toernooi vindt plaats op 9, 10 en 11 augustus in Ahoy Rotterdam. Wil jij erbij zijn? Klik dan op deze banner om kaarten te bestellen.

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.