Slechte generale in Kroatië voor Oranje

15 Jun 2019
(©CEV)

De mannen van bondscoach Roberto Piazza hebben in Kroatië in de aanloop naar de Final Four van komende week niet aan zelfvertrouwen getankt. De laatste poulewedstrijd, die weliswaar nergens meer over ging, werd met 3-0 verloren. De hoge foutenlast deed Nederland de das om. 

De grootste wijziging in de basis was dat Wouter ter Maat speelde in de plaats van Nimir Abdelaziz. Verder startte Piazza met spelverdeler Gijs van Solkema, buitenaanvallers Thijs ter Horst en Maarten van Garderen, middenmannen Tim Smit en Michaël Parkinson. Just Dronkers was libero.

Vanaf het begin van de wedstrijd leek er een deken over Oranje heen te liggen. De wedstrijd was natuurlijk om des keizers baard, maar Piazza eiste tijdens de time-outs dat zijn spelers zich minder moesten focussen op wat Kroatië deed en dat zij zich moesten bezighouden met hun eigen taak. Kroatië scoorde er intussen lustig op los, een aanvalspercentage van 54% tegenover 38% voor Nederland gaf de doorslag in de eerste set: 25-19.

Piazza liet zijn basis ook aan de tweede set beginnen, maar bracht Keemink, Plak, Abdelaziz en Jorna binnen de lijnen om het tij te keren. Het aanvalspercentage ging omhoog naar 72%, maar Kroatië hield de overhand met 78%. Met miniem verschil pakte de thuisploeg toch de set met 25-23.

In de derde set mocht Luuc van der Ent zijn debuut nog maken voor Oranje, hij pakte twee blocks mee. Toch kon Oranje niet voorkomen dat Kroatië na een 12-16 achterstand terugkwam. In de slotfase waren het fouten aan Nederlandse kant die het verschil maakten. Met 25-22 ging ook de laatste set verloren.

Nederland heeft zich geplaatst voor de Final Four van de Golden League, die volgende week vrijdag en zaterdag gespeeld wordt in Estland. In de halve finale kunnen ze Estland, Turkije of Wit-Rusland treffen. De winnaars van de halve finales kwalificeren zich voor de Challenger Cup, waar promotie naar de Nations League van 2020 is af te dwingen.

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.