Nog veel werk te doen voor Oranje

12 Jun 2019 - door Kees Tanis
Nicole Koolhaas liet als één van de weinigen zien, de topvorm al te pakken te hebben (©FiVB)

Mocht de nederlaag gisteren tegen België (2-3) misschien voor veel Oranjefans als verrassend zijn ervaren, voor het team zelf geldt dat in elk geval niet. En dat niet alleen omdat de selectie die deze week drie wedstrijden speelt, vanwege vakanties nog maar pas in training is en als team opnieuw wedstrijdritme moet opbouwen. Al bij de perspresentatie van Oranje half mei, voorafgaand aan de Volleyball Nations League, wees bondscoach Jamie Morrison, maar ook de speelsters, op de kwaliteit van het in opbouw zijnde team van de Zuiderburen.

Vorig seizoen werd nog wel twee keer met 3-2 gewonnen, maar het gat tussen beide ploegen werd steeds kleiner. Een ploeg dus om serieus rekening mee te houden, ook als Oranje op volle sterkte is. Beide landen ontmoeten elkaar op het Olympisch Kwalificatie Toernoooi begin augustus in Catania. Oranje kan daar dus de borst nat maken, niet alleen voor het als cruciaal omschreven duel tegen Italië. De derde tegenstander daar is Kenia.

Vanmiddag krijgt Oranje weer een zware kluif op het bordje. De Dominicaanse Republiek won dit toernooi tot nog toe vijf van de tien wedstrijden. Onder meer sterke landen als Rusland, Brazilië en USA werden aan de kant gezet. Ook van Bulgarije en Thailand werd gewonnen. Dat zegt overigens nog niet zo veel omdat veel landen niet bij alle wedstrijden met hun topteams aantraden.

Na de nederlaag tegen België is het halen van de Final Six van de Volleybal Nations League in elk geval niet meer mogelijk. Dat betekent dat Morrison en zijn staf na de wedstrijd tegen Rusland volgende week donderdag zes weken de tijd heeft om in trainingen en oefenwedstrijden (twee keer tegen Japan) toe kan werken naar de topvorm die nodig is om plaatsing voor de Olympische Spelen van volgend jaar al in Catania (2, 3 en 4 augustus) veilig te stellen.

De wedstrijd tegen de Dominicaanse Republiek wordt vanmiddag vanaf 17.15 uur uitgezonden op Ziggo Sport. 

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.