Zitvolleyballers richting Ek: 'De bal is rond en niets is onmogelijk!'

12 Jun 2019 - door Sanne Westerterp
Hier Robin van Damme, een ervaren aanvaller uit Oranje. (©RHF-Ronald Hoogendoorn)

Het Paravolley mannenteam bereidt zich op dit moment voor op het Europees kampioenschap, dat van 14 t/m 20 juli wordt gehouden in Boedapest. De Nederlandse zitvolleyballers zijn ingedeeld in poule B met regerend Europees kampioen Rusland, vice wereldkampioen Bosnie Herzegovina, Turkije, Polen en Kroatië. Een pittige poule dus, maar Nederland gaat alles geven om het ticket dat verdiend kan worden voor de Paralympische Spelen die in 2020 te Tokio zijn, te innen.

Het ticket voor de Paralympische Spelen wordt uitgereikt aan de winnaar van het EK. Ook de nummer twee achter Bosnie Herzegovina mag deelnemen aan de Spelen. Op papier lijkt Rusland de meest voor de hand liggende kandidaat. Maar, zoals onze zitvolleyballers denken: 'De bal is rond en niets is onmogelijk!'

Voorbereiding
In aanloop naar dit EK spelen de mannen twee voorbereidingstoernooien. Als eerste staat het Dutch Tournament in Assen op het programma (21-23 juni). Het weekend daarna volgt de Zhulsdorfcup in Leverkusen. Doel is om tijdens deze toernooien een hoog niveau te halen en het team zo klaar te stomen voor het Ek.

De grote mannen
Er zijn negen mannen die het moeten gaan doen. Van deze negen zijn er drie debutanten, namelijk Roy Hulzebosch, Signald Valerius en Tobias Marseille, die voor het eerst op het hoogste podium gaan acteren. De overige zes spelers hebben al ervaring; de één wat meer dan de ander.

Het doel tijdens het Ek is om te leren, ervaren en door hard te werken als team zo hoog mogelijk te eindigen. Hierbij lijken tijdens de poulewedstrijden Rusland en Bosnie nog een maatje te groot. Tegen de andere opponenten heeft Oranje wel degelijk een goede kans om te winnen.

Nog een kans
Na het Ek gaan de zitvolleybalmannen in september verder in voorbereiding op het Paralympische classificatie toernooi (inter continenten cup) waar het laatste ticket te verdienen valt voor Tokio. Dit toernooi is gepland in maart 2020. Het Nederlands team gaat deze mogelijkheid aangrijpen als het zich niet plaatst voor Tokio tijdens het Ek.

We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen en prestaties van de Oranje zitvolleyballers.

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.