Lange Mannen: Bondscoach Piazza wijzigt wederom selectie Oranje tegen Estland

11 Jun 2019 - Eric Roeske
(©CEV)

De ambities om de Final Four van de Golden European League te halen zijn er zeker, maar het is duidelijk dat Roberto Piazza dit toernooi ook gebruikt om zijn spelers en team te leren kennen. Voor de wedstrijd in Hoogeveen morgenavond is de spelersgroep wederom licht gewijzigd.

Na de knappe 3-2 thuisoverwinning op Spanje afgelopen zondag is Nederland nu koploper in poule B met drie gewonnen wedstrijden. Spanje en Estland wonnen beide twee keer. De Lange Mannen hebben op dit moment een goede eindklassering helemaal in eigen hand. Morgen in Hoogeveen wacht echter een sterk Estland, dat dit keer met de allerbeste spelers op komt draven. De enige wedstrijd die Oranje tot nu toe verloor was in en tegen Estland, tegen het reserveteam. Dit keer zijn alle toppers aanwezig en zal het dus niet makkelijk worden om zomaar te winnen. Tot op heden is coach Piazza nog geen één keer met dezelfde basis gestart.

Een opvallende wijziging is de afwezigheid van Wessel Keemink. Keemink speelde afgelopen zondag nog vrijwel de hele wedstrijd in de gewonnen wedstrijd tegen Spanje, maar de bondscoach heeft in zijn plaats Gijs van Solkema weer opgeroepen. Het lijkt er sterk op dat iedereen even veel kansen krijgt. Op de spelverdelerpositie zijn de mannen dan ook goed aan elkaar gewaagd en is het mooi om te zien dat Piazza kans en ruimte geeft aan talent. Naast Gijs van Solkema zal Daan van Haarlem, die afgelopen zondag zijn honderdste interland speelde, ook op het formulier staan. Ook Maarten van Garderen is weer terug bij de selectie. Hij was zondag afwezig door een blessure aan zijn voet, maar dat lijkt over te zijn. Sjoerd Hoogendoorn, die tegen Spanje een aantal keer goed het veld in kwam met zijn service, is er nu niet meer bij.

Na vier van de zes wedstrijden in de poulefase kunnen morgen de beslissingen vallen. Zeker in poule A, waarin Turkije leidt met vier gewonnen wedstrijden. Letland volgt op gepaste afstand met twee winstpartijen. Het eerst bepalende doorslaggevende criterium is namelijk het aantal gewonnen partijen. Letland heeft  bovendien ook nog vijf punten achterstand. In poule C is het nog lang niet beslist. Daar is het een nek aan nek race tussen Wit-Rusland en Tsjechië. Die twee teams hebben drie partijen gewonnen, waarbij Tsjechië slechts één punt achterstand heeft. Daarachter is ook de Oekraïne niet kansloos met twee gewonnen wedstrijden en één punt achterstand op Tsjechië. Uit poule A en C gaat de winnaar door naar de Final Four. In de poule van Nederland ook, tenzij het al geplaatste thuisland Estland, waar de Final Four gehouden wordt, de poule wint. In dat geval completeert het beste tweede overall het kwartet voor de laatste vier. De kans dat Estland de poule wint is overigens niet bijster groot gezien de derde plek in de tussenstand. Alle rangen en standen vind je hier.

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.