Kazan onttroond, Civitanova is Champions League kampioen

18 May 2019 - Coen Kaaij
(©CEV)

Na vier jaar is er een andere winnaar van de Champions League, Cucine Lube Civitanova heeft zaterdagavond in Berlijn de titelhouder en recordkampioen Zenit Kazan de oren gewassen en met 3-1 verslagen. Na overrompeld te zijn in de openingsset grepen de Italianen het initiatief om het niet meer af te geven. Na 2002 is het de tweede kroon in de belangrijkste Europese clubcompetitie.

Dat Zenit Kazan te verslaan was bleek eerder in de Champions League en in de Russische competitie al, Trefl Gdansk versloeg de zesvoudig kampioen in de kwartfinale waarna Kazan middels een golden set zich plaatste voor de halve finale. Vorige week moest de ploeg uit deelrepubliek Tatarstan de Russische titel al laten aan Kuzbass Kemerovo. 

Toch hadden de mannen in het blauw de beste start van de wedstrijd. De eerste drie rally's werden door een hoog boven het net uittorende Vadim Likhoshertov keihard geblokkeerd. Civitanova kon maar slecht het Russische blok passeren. Daarnaast hadden de Russen een aanvalspercentage van 60%, iets wat ze een duidelijke voorsprong gaf. Een opvallende statistiek was wel dat Kazan in de eerste set meer directe fouten had gemaakt, iets wat ze later in de wedstrijd op zou breken.

Matt Anderson en Maxim Mikhailov waren goed op dreef, scoorden beiden al zes punten. De eerste set was derhalve met 25-16 prooi voor de verdedigend kampioen. Vanaf de start van de tweede set was er een heel ander Civitanova te zien. Aan de hand van drie geboren Cubanen (Osmany Juantorena, nu Italiaan. Yoandy Leal, nu Braziliaan en Robertlandy Simon) werd een ommekeer ingezet.

De servicedruk nam toe, Kazan werd in een hoek gedreven. De beer op het midden bij Civitanova, Simon, begon links en rechts de ballen in te timmeren. Spelverdeler Bruno Rezende kon naar hartelust variëren, zijn aanvallers (waaronder nog aanvoerder Dragan Stankovic en diagonaal Tsvetan Sokolov) klaarden de klus vrijwel iedere keer.

De tweede set ging met 25-15 naar de Italianen, de derde set was het verschil zelfs groter (25-12). In de vierde set leken de mannen in het wit af te stevenen op weer een verschil van boven de tien punten, totdat Earvin Ngapeth, de Franse superster van Kazan nog aan de servicelijn verscheen. Hij vuurde drie aces af en liet zijn teammaten nog een paar keer schitteren. Totdat Yoandy Leal zijn ploeg op matchpoint zette. Op zijn service kon Kazan niet scoren, wat Sokolov in de gelegenheid stelde de laatste keer de trekker over te halen. Met 25-19 was de winst daar en was Kazan onttroond.

De Superfinals van de Champions League werden voor de eerste keer gehouden in Berlijn. Bij de vrouwen won het Novara van Celeste Plak met 3-1 van Conegliano met Robin de Kruijf in de gelederen. Civitanova pakt na de Italiaanse titel afgelopen dinsdag nu de tweede grote prijs binnen een week.

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.