Revancheert Civitanova zich voor CL-finale 2018?

17 May 2019 - Coen Kaaij
(©CEV)

Zaterdagavond 19.00 uur is het zover, dan krijgt Cucine Lube Civitanova dé kans om hun gram te halen tegen Champions League titelverdediger Zenit Kazan. Vorig jaar wonnen de Russen in eigen land de finale van de hoogste Europese competitie door de Italianen in een thriller van een vijfsetter te verslaan. Uittredend superster Wilfredo Léon draaide de hoop van Civitanova eigenhandig de nek om met een ace op matchpoint. Een terugblik op de finale die vorig seizoen alle volleyballiefhebbers op het puntje van hun stoel hield.

Kazan organiseerde de Final Four afgelopen seizoen, wat inhield dat zij zich na de groepsfase al konden voorbereiden op de halve finale en geen Play-offs 12 en 6 hoefden te spelen. Civitanova moest dat wel en speelde dus vier wedstrijden extra. Daarin versloegen ze Skra Belchatow in de PO12 en Trentino in de PO6. 

Op zaterdag 12 mei zegevierden beide teams in de halve finale, Kazan versloeg Perugia met 3-0 en Civitanova zette de Poolse kampioen Zaksa Kedzienzyn-Kozle opzij. Zondag 13 mei moest het zou het team onder leiding van Giampolo Medei de Russen van hun voetstuk stoten. Coach Vladimir Alekno was gebrand op de vierde titel op een rij.

Set 1. Veel aanvalskracht
Grote strijd tussen de diagonalen en middenaanvallers van beide teams. Tsvetan Sokolov en Dragan Stankovic (Civitanova) en Maxim Mikhailov en Artem Volvich (Kazan) noteerden ieder al zeven punten in de openingsset. Het lag zo dicht bij elkaar dat een enkele service ace van Wilfredo Léon het verschil maakte. Kazan nam de voorsprong met 29-27.Set 2. Civitanova slaat terug
De Bulgaar Sokolov, met een kwetsuur aan zijn knie waaraan hij later die zomer geopereerd zou worden en het internationale seizoen daarmee aan zich voorbij liet gaan, bleef de grote man bij Civitanova. Hij trok de kar scorend, passer-loper Taylor Sander speelde ook een zeer belangrijke rol. Spelverdeler Micah Christenson dicteerde en stuurde het Russische blok meerdere keren het bos in. Civitanova kwam langszij met 25-18.

Set 3. Léon komt in zijn spel, maar nog onvoldoende
Wilfredo Léon had aangekondigd Zenit Kazan te verlaten aan het eind van het seizoen en wilde de club met de vierde Champions League-titel verlaten. In de eerste twee sets kon hij nog niet doordrukken, vanaf de derde set kwam hij beter in zijn onhoudbare spel. Toch moest Kazan toezien hoe Civitanova met 25-23 een 2-1 voorsprong nam.

Set 4. Ook Mikhailov ontbindt zijn duivels
Léon houdt zijn aanvalspercentage hoog, hij scoort 75% van zijn pogingen. Maar de topscorer voor Kazan is diagonaal Maxim Mikhailov in de vierde set. Hij komt tot negen punten. Iets wat hem later de MVP-titel nog oplevert. Het verschil is wederom maar twee punten, Kazan trekt met 25-23 de stand gelijk.

Set 5. Baskethall in Kazan ontploft
In de tiebreak leek het gedaan voor Kazan. Bij een 11-7 achterstand kwam Kazan terug op service van spelverdeler Alexander Butko. Vier punten later was de stand gelijk: 11-11. Civitanova doorbrak de serie en kwam op het eerste matchpoint bij 14-13. Kazan bleef uitermate koel, neutraliseerde het matchpoint en creëerde er een voor henzelf bij 16-15. Aan service kwam Léon. Het Russische publiek scandeerde zijn naam. Alle 7,000 aanwezigen hielden hun adem in en hij ging ervoor. De bal, dichtbij de lijn, raakt hij de lijn: ja of nee? De challenge moet uitkomst bieden. De bal is in en een orkaan aan geluid daalt neer op de spelers. De vierde titel op rij, ongeëvenaard. De zesde in totaal, recordhouders. Het bleef nog lang onrustig in Kazan."Je hebt vertrouwen in jezelf"
Na afloop druipt de teleurstelling van de gezichten van de spelers van Civitanova. Christenson en Sokolov staan de CEV toch nog te woord. "We waren er dichtbij, maar ook zo ver vandaan", zegt de Bulgaar. 

De Amerikaan Matt Anderson in Russische dienst vat samen hoe je als team omgaat met een 11-7 achterstand in de beslissende set. "Je hebt vertrouwen in jezelf en doet wat je altijd doet. Niet gaan nadenken en laat je lichaam doen wat je het getraind hebt te doen."Revanche?
Zal nu dan de ultieme wraak gevierd kunnen worden in Berlijn? De wedstrijd is in Nederland alleen te zien via EuroVolley.tv, het streamingkanaal van de CEV. Daarvoor is een abonnement vereist. De wedstrijd start om 19.00 uur, na afloop van de vrouwenfinale tussen het Novara van Celeste Plak en Imoco Volley Conegliano van Robin de Kruijf.

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.