Civitanova vol vertrouwen naar Berlijn voor CL-finale

15 May 2019 - Coen Kaaij
©LegaVolley (©CEV)

In een wisselvallig seizoen lijkt alles toch nog op zijn plaats te vallen voor de Italiaanse formatie van Cucine Lube Civitanova. Waar na de verloren WK-finale in december coach Giampaolo Medei het veld nog moest ruimen, staat de ploeg nu met de Italiaanse titel op zak in de Champions League-finale van aanstaande zaterdag. Kan Civitanova na twee derde plaatsen en de tweede plek van vorig jaar nu eindelijk weer eens de titel in de hoogste Europese clubcompetitie pakken?

Sinds de verloren Champions League-finale van vorig jaar lukte het Civitanova maar niet om prijzen te pakken. In de Italiaanse SuperCoppa werd in de halve finale verloren van latere winnaar Modena. Op het WK voor clubteams was Trentino in de finale te sterk. En in de eindstrijd om de Italiaanse beker was Perugia de sterkste.

De Italiaanse competitie liep ook al niet als gewenst, aan het eind van het reguliere seizoen stond de ploeg met absolute sterren Osmany Juantorena, Yoandy Leal, Tsvetan Sokolov en de Braziliaanse spelverdeler Bruno Rezende op de derde plaats. In de play-offs keerde het geluk, in de best-of-five serie van de finale rekende Civitanova dinsdagavond af met de uittredend kampioen Perugia en won voor het eerst in acht pogingen weer eens een finale.

Uitzondering in de tussen haakjes matige resultaten is de Champions League. In de groepsfase werden alle wedstrijden gewonnen in een poule met Modena én de halve finalist van vorig seizoen Zaksa Kedzierzyn-Kozle. Slechts drie keer hoefde de club, die in het plaatsje Civitanova Marche resideert aan de Adriatische Zee, een set te incasseren. In de kwartfinales waren de Italianen vervolgens met 3-2 en 3-0 te sterk voor Dinamo Moskou, in de halve eindstrijd werd het Skra Belchatow van bondscoach Roberto Piazza met twee keer 3-0 geklopt.

Herhaling van 2018
Nu kan Civitanova revanche gaan halen op de verloren finale van vorig jaar in de Champions League. Met toen nog spelverdeler Micah Christenson, passerloper Taylor Sander en libero Jenia Grebennikov in de gelederen werd met 3-2 verloren, nadat ze in het hol van de leeuw in Kazan nog met 2-1 leidden. 

In zowel 2016 als 2017 behaalde Civitanova de derde plaats. De laatste en enige titel van de ploeg dateert uit 2002 toen onder de naam Macerata in de finale het Griekse Olympiakos Piraeus werd verslagen. 

De finale wordt zaterdag om 19.00 uur gespeeld in Berlijn, nadat de vrouwenfinale waarin Celeste Plak en Robin de Kruijf elkaar ontmoeten is gespeeld.

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.