Italiaanse scudetto (m) nog onbeslist

12 May 2019

Net zoals in Nederland, België en Duitsland gaat ook in Italië een allesbeslissende vijfde wedstrijd uitmaken wie er kampioen wordt. Zaterdagavond trokken de mannen van Civitanova de stand naar 2-2, waardoor de ‘scudetto’ nog steeds niet beslist is.

Het is bijzonder hoe alle vier de wedstrijden overtuigend door de thuis spelende ploeg werd gewonnen. Tot twee keer toe maakte Perugia in hun PalaBarton gehakt van Civitanova, maar in Civitanova speelt het lang niet zo overtuigd. Dat is natuurlijk ook de verdienste van Civitanova die op voorhand toch de druk moet hebben gevoeld, want bij verlies zou het voor de zoveelste keer geen prijs pakken. Vanaf de servicelijn was de ploeg van De Giorgi op dreef waardoor de Cecco aan de kant van Perugia niet zijn spel kon spelen. Maar de echte MVP was Bruno, de spelverdeler van Civitanova. Een aanvalspercentage als team van 70% is uitzonderlijk hoog, laat staan tegen een sterk serverend team als Perugia. Dinsdagavond zullen we weten wie er kampioen van Italië wordt. De statistieken zeggen dat Perugia de meeste kans heeft, of weet Civitanova op het juiste moment eindelijk hun rivalen in een uitwedstrijd te verslaan?

Ondertussen zijn de Italiaanse clubs al druk bezig met volgend seizoen. Niet alleen op de spelersmarkt zullen er een aantal opvallende wijzigingen plaatsvinden, maar er zijn ook een aantal belangrijke teams die van coach wisselen. Drie dagen geleden liet Julio Velasco weten een punt achter zijn loopbaan als coach te zetten. Velasco was in de jaren ’90 al bijzonder succesvol met Italiaanse nationale team, maar ook later won hij vrijwel alles met Modena. Toen hij vorig jaar terug kwam bij Modena werd hij dan ook als een held ontvangen, maar hij vindt het nu dus mooi geweest. Zijn opvolger zou weleens Andrea Gianni kunnen worden, zegt de Italiaanse volleybalsite Volleybal.it. Gianni was ook vorig jaar al in beeld maar besloot zijn contract met Milano te respecteren. Ook volgend jaar zou hij bij Milaan contractueel vastliggen, maar het lijkt er nu echt op dat Gianni deze kans niet laat liggen. Het team van Nimir Abdelaziz zal dan ook op zoek moeten gaan naar een andere coach.

In Verona komt de beruchte Radostin Stoychev het roer. Stoychev nam twee jaar geleden op een nare manier afscheid van Modena, maar het is hem toch gelukt een sterke nieuwe ploeg te vinden. Hij wordt in Verona herenigd met Kazyski waarmee hij tientallen prijzen won met Trento. Nikola Gbric staat zodoende op straat. Maar ook de toekomst van Bernardi bij Perugia is niet zeker. Zijn ambities om het Italiaanse nationale team te trainen zijn bekend, maar dan zal hij niet meer als clubcoach actief mogen zijn. Mocht hij zo beslissen wordt als mogelijke opvolger de succesvolle Belg Vital Heynen genoemd.  

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.