Bondscoach Piazza: "We zitten dichtbij de wereldtop"

07 May 2019 - Coen Kaaij
(©RHF-Ronald Hoogendoorn)

De kersverse bondscoach Roberto Piazza moet in zijn eerste jaar als hoofdcoach Oranje meteen drie grote toernooien door zien te loodsen. Eind mei begint de Golden European League al, in augustus volgt het OKT en in september staat het EK op het programma. Die laatste twee toernooien worden zelfs (deels) in Nederland gespeeld. Op de perspresentatie van de Nevobo vertelt Piazza dat hij er klaar voor is.

"Ik was pas zestien jaar oud toen ik erover droomde ooit eens als coach van een groot team de Olympische Spelen te halen. En toen Joop Alberda me benaderde zei ik tegen mezelf: kom op, nu komt die droom toch wel heel dichtbij. Dit zou wel eens de kans kunnen zijn om je doel te bereiken", schetst Piazza zijn overweging om met het Nederlandse team te gaan werken. 

Het eerste toernooi, de Golden European League, begint op 25 mei. Daarin speelt Nederland uit- en thuiswedstrijden tegen Estland, Spanje en Kroatië. Piazza ziet de zes poulewedstrijden en wellicht de Final Four als een mogelijkheid om te zien waar de Lange Mannen nu staan. "We zullen zien of we nog steeds aansluiting met de wereldtop hebben. Onze focus zal erop liggen om een stapje dichter naar de top te zetten zelfs. We kunnen ons na de Final Four misschien plaatsen voor de FIVB Volleyball Nations League."

Het belangrijkste doel ligt volgens Piazza bij het OKT. "We weten dat er op dit moment twee teams hoger staan op de wereldranglijst dan wij, namelijk de Verenigde Staten en België. Maar dat is nu, de jongens gaan hard werken in de trainingshal en dan zullen we het nog zien. Ik denk dat plaatsing mogelijk is. De eerste wedstrijd is tegen Zuid-Korea, ons niveau ligt hoger. In België spelen ze nu goed volleybal, maar ze hebben een lastig seizoen gehad. Ik denk ook dat onze fans ons zullen helpen. En in de laatste wedstrijd zullen we moeten laten zien wat we kunnen. Vorig jaar deden de mannen dat al tegen Brazilië en Frankrijk op het WK, ook nu is het mogelijk om de VS te verslaan."

Het EK start voor Oranje op 13 september. Gijs Jorna verwees naar het EK voor vrouwen dat in 2015 in Nederland werd gehouden, waar Nederland in een uitverkocht Ahoy het zilver pakte. "Wij hopen ook op zo'n magisch moment. Voor ons wordt dit een unieke ervaring en een reden om deze zomer alles uit de kast te halen."

Piazza liet verder weten deze zomer oefenwedstrijden tegen Bulgarije, Polen (Wereldkampioen en tegenstander op het EK) en Duitsland te gaan spelen. 

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.