Oranje jongens <17 zijn klaar voor het EK-kwalificatietoernooi in Rusland

22 Apr 2019 - Andre Triep

De Oranje jongens onder 17 spelen van 25 t/m 27 april 2019 kwalificatiewedsstrijden voor het EK dat in juli in Bulgarije plaats vindt. De kwalificatiewedstrijden vinden plaats in de Russische badplaats Anapa, aan de Zwarte Zee. Tijdens het WEVZA-kampioenschap in januari 2019 wist Nederland zich niet meteen voor het EK te plaatsen en moet daarom komende week dit toernooi spelen. Onder leiding van de coaches Arne Hendriks en Yannick van de Harskamp heeft het team een korte en krachtige voorbereiding gehad en driemaal in België tegen de Belgische selectie gespeeld, die zich ook voorbereidt op de EK-kwalificatie, maar in de Oekraïne speelt.

Op 7 april heeft de voorlopige selectie in Maaseik gespeeld. De eerste wedstrijd was weer even wennen na een periode van alleen trainen en onderling spelen. Er werd toen al netjes gespeeld, zodat bondscoach Arne Hendriks en zijn assistent Yannick van de Harskamp erg blij waren met de vooruitgang van de afgelopen maanden. Het resulteerde in een 3-2 overwinning. Op 14 april werd in Ophoven (vlakbij Maaseik) gespeeld en weer met 3-2 gewonnen. Arne Hendriks: “We hebben in die wedstrijd drie erg goede sets van hoog niveau gespeeld, met goede cijfers in zowel serve, pas en aanval. In de andere twee sets hebben we te veel eigen fouten gemaakt, maar was het passend ook wat minder. Verder hebben we ook regelmatig gewisseld. Omdat we twee goede diagonalen hebben, hebben we de dubbele wissel veel getraind. Ten opzichte van het toernooi in januari 2019 is met name de pass en de middenaanval verbeterd. Blokkerend kunnen we nog beter en ook de serve zal in de komende dagen nog scherper moeten worden.”

Op 20 april heeft de selectie in Vilvoorde tegen België gespeeld. Daar werd met 4-2 van België verloren. België kon door de vroegere paasvakantie twee weken volop trainen. Zoveel uren heeft Nederland afgelopen weken niet kunnen maken. Arne Hendriks: “België kwam sterk voor de dag. Wij waren passend op zich goed en ook serverend was het prima op orde. Helaas kwamen we aanvallend en blokkerend (dus aan het net) in die wedstrijd nog te kort”.

De twaalf spelers die meegaan naar het EKK in Anapa zijn:

 Kees Merkx  SV
 Jilles Amersfoort  SV
 Kian Macnack  DIA
 Stijn de Ruijter  DIA
 Jelte Stelwagen  PL
 Kyran Versteegen  PL
 Guus Boer  PL
 Siem Ooijman  PL
 Jaro Herinx  MB
 Jelle Bosma  MB
 Quinten Groenewold  MB
 Alek Aleksov  LIB

 

Gevraagd naar de Nederlandse kansen zei Arne Hendriks:

“Het EKK wordt pittig. Rusland heeft een lang team, met spelers die al bij topclubs spelen zoals Zenit Kazan en Dynamo Moskou. Slowakije is ook een goed georganiseerd team, dat heel degelijk kan spelen. We hoorden dat ze al veel met elkaar spelen en heel intensief trainen. Hongarije is wellicht iets minder, maar zal ook een uitdaging worden. Met de groep die we hebben hopen we toch op het EK van dit jaar te belanden. Er zit veel potentie in de groep, dus hopelijk komt het er nu al uit, anders zeker de komende jaren”. Als je de selectie van Rusland ziet bestaat die uit vier spelers van 2.00m of meer. Wat ook mee zal tellen is het feit dat de reis naar Anapa zwaar is. Het is al gauw acht uur vliegen.

Donderdag 25 april start Nederland tegen Slowakije om 17:30u, op vrijdag 26 april tegen Rusland om 17:30u en op zaterdag 27 april tegen Hongarije om 15:00u (alles Nederlandse tijd).

 

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.