Underdog vs titelfavoriet; wie wordt landskampioen?

17 Apr 2019 - Eline Draaisma
(©RHF-Ronald Hoogendoorn)

De ontknoping in de strijd om het landskampioenschap gaat bij de dames nu echt beginnen. VC Sneek en Sliedrecht Sport spelen in een 'best-of-five' serie om de landstitel. Het team dat als eerste drie wedstrijden wint, mag zichzelf landskampioen van 2019 noemen. 

De finale wordt een strijd tussen de huizenhoge titelfavoriet en de underdog, tussen David en Goliath, als je er op voorhand naar kijkt. Vanavond beginnen de teams met de eerste finalewedstrijd in sporthal 'De Basis' in Sliedrecht om 19.30. 

De favoriet
Na het winnen van alle prijzen vorig seizoen (supercup, beker en landstitel) was Sliedrecht Sport ook dit seizoen de grote titelfavoriet. Met goede versterkingen en een nieuwe ambitieuze hoofdcoach en -trainer, Vera Koenen, was Sliedrecht al voor het nieuwe seizoen weer de te kloppen ploeg. Dat werd aan het begin van het seizoen meteen duidelijk toen, ten koste van Eurosped, de Supercup gewonnen werd. In de competitie werd vervolgens slechts incidenteel een wedstrijd verloren, terwijl Sliedrecht ook op Europees niveau (Champions League en CEV Cup) meedeed en goed spel liet zien.

In het nieuwe jaar werd de finale om de beker gewonnen van Apollo 8, waarna ook in de kampioenspoule Sliedrecht bijna niet te kloppen was. De titelfavoriet eindigde dan ook ruim bovenaan en was al vroeg zeker van de finale. Met een brede selectie is Sliedrecht Sport voorafgaand aan de finale zeker de favoriet en wordt het voor de speelsters zaak om goed om te gaan met de druk die een favorietenstatus met zich meebrengt. 

De underdog
Waar Sliedrecht voor het seizoen weer op alle fronten mee leek te gaan strijden om de prijzen, zou het voor VC Sneek vooral een jaar van opbouwen moeten worden. De Sneker ploeg zag drie basisspeelsters en Petra Groenland vertrekken en moest gaan bouwen aan iets nieuws. Met Paul Oosterhof als nieuwe hoofdtrainer en -coach, die vijf speelsters van zijn oude club Veracles meenam, werd er begonnen aan een nieuwe uitdaging.

Sneek was gedurende het reguliere seizoen nog wisselvallig, maar kwam in de kampioenspoule echt op stoom. De houdini-act tegen Sliedrecht in eigen huis, 0-2 achter en matchpoint tegen en toch nog 3-2 winnen, leek het geloof in eigen kunnen groter te maken. De laatste vier wedstrijden van de kampioenspoule werden winnend afgesloten en daarmee de verdiende finaleplek binnengehaald. Om in de finale opnieuw te kunnen stunten, zal VC Sneek continue het beste in zichzelf naar boven moeten halen. 

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.