Heren Keistad promoveren naar Topdivisie

14 Apr 2019 - Reinier de Boer

De heren van Keistad zijn kampioen geworden in de eerste divisie A. Een 3-1 zege op degradant Scylla was uiteindelijk ruimschoots genoeg om te promoveren naar de Topdivisie. Achtervolger Protos won met 3-2 van Springendal/Set Up ’65 en is de eerste gegadigde als er in de Topdivisie een plaats vrij komt.    

Protos kende een goede eerste competitiehelft en stond heel lang bovenaan. De voorsprong was op een gegeven moment riant. In de tweede helft begon de ploeg van trainer Bernard Schoonbeek steken te laten vallen, waardoor Keistad steeds dichterbij kon komen. De laatste maand nam de ploeg van trainer Marcel Ruyterlinde de koppositie over en gaf die niet meer uit handen.

Protos speelde de wedstrijd tegen Springendal/Set Up ’65 voordat Keistad kon beginnen aan het alles beslissende duel tegen Scylla. Door de 3-2 zege van Protos wist Keistad dat het twee sets nodig had voor de felbegeerde titel. ,,Dat was wel een steuntje in de rug voor ons,” zegt Keistad-trainer Marcel Ruyterlinde. ,,Uiteraard ga je er vooraf vanuit dat 3-1 moet lukken, maar je weet nooit wat voor druk er op het team komt. Het was ook geen beste wedstrijd van ons, maar wat geeft het. We hebben een mooi seizoen met de titel bekroond.” In de eerste set won Keistad overtuigend met 25-16, maar in de tweede set kon Scylla lang goed tegenstand bieden. Met enige moeite sleepte Keistad deze set via 25-22 binnen, waardoor het feestje al gevierd kon worden, want de titel was binnen. Dat levert dan vaak concentratieverlies op in de eerstvolgende set en dat was deze keer niet anders: 21-25. Keistad wilde graag met een zege afsluiten en zegevierde in de vierde set met 25-22, waardoor de gewenste 3-1 overwinning  een feit was. ,,We hebben wel even een feest gevierd. Eerst in de Amerena en daarna zijn we de stad ingetrokken. Komende week gaan we de puntjes op de i zetten voor de ploeg van volgend seizoen. We staan er goed voor. Bijna de hele ploeg blijft en we hebben wat lijntjes lopen voor versterking. Ik heb er alle vertrouwen in dat we met een goede ploeg kunnen beginnen over twee weken,” zegt Ruyterlinde.

Protos boekte een 3-2 zege op Springendal/Set Up ’65 via 25-15, 19-25, 25-17, 14-25 en 15-7. Het was niet genoeg voor de titel, maar Protos-trainer kon er vrede mee hebben dat Keistad de kampioensvlag mocht hijsen. ,,Laat ik beginnen met het feliciteren van onze Amersfoortse buren van AVV Keistad. Proficiat, ik vind dat jullie terecht kampioen geworden zijn,” zegt hij sportief.  Zijn ploeg speelde in de wedstrijd tegen Spingendal/Set Up ’65 wisselvallig. ,,Onze wedstrijd had hoge pieken en beduidend mindere perioden. De eerste set was misschien wel de beste die we dit jaar gespeeld hebben. Veel servicedruk en veel blokpunten. In set twee maakten we te veel fouten waar bij Set Up heel veel lukte. Set drie was wederom erg goed aan onze kant waarbij aangetekend kon worden dat alle jongelingen in het veld stonden. Helaas moest Lode Notermans met een blessure naar de kant, terwijl hij erg sterk stond te spelen. David Hetterschijt liet zien de vertrekkende Bart Vlasblom te kunnen vervangen op de diagonaal. In set vier lukte er niet veel bij ons, maar in set vijf waren de studenten weer bij de les. Aan het einde van de set kregen Bart Vlasblom (na 7 jaar) en Olaf Buter (na 2 jaar) de publiekswissels die ze verdienden. ,,Tot nu toe vertrekken alleen Bart Vlasblom en Olaf Buter. Dit zijn overigens wel belangrijke en dragende spelers. Volgens de Nevobo hoeven wij geen opvulwedstrijden te spelen, omdat Inter Rijswijk 2 niet mag promoveren en zijn wij dus eerste gegadigde om een open plek op te vullen. Wij gaan deze week bezien of en hoe wij dit zouden kunnen doen. Als de groep en de club het willen, blijven Vincent Henskens, Martijn Rosier (vervanger van Jorad de Vries) en ikzelf als technische staf.”

Scylla en Avior degraderen naar de tweede divisie en de strijd om pd/wedstrijden kende een ongekend spannende ontknoping. Nummer negen Olhaco won met 3-2 van Woudenberg (22-25, 25-12, 25-22, 22-25 en 15-9) en had op dat moment vier punten meer dan nummer tien Hovoc. De ploeg uit Horst versloeg daarna Sneek met 1-3, waardoor Olhaco en Hovoc beiden veertig punten bezaten. Na een berekening bleek Olhaco 0,003 punten meer te hebben dan Hovoc. Bij Olhaco was de vreugde groot, terwijl de druiven voor Hovoc zuur waren, want de Limburgers moeten pd/wedstrijden spelen om alsnog handhaving te realiseren.

De overige uitslagen waren: Sovoco-EVV 3-1, Avior-Orion 2 1-3.  


Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.