Keistad heeft titel binnen handbereik

08 Apr 2019 - Reinier de Boer

De strijd om de titel in 1A bij de mannen is nog niet gestreden. Koploper Keistad heeft de beste papieren. De ploeg uit Amersfoort heeft vier punten nodig om de kampioensvlag te kunnen hijsen. Protos zal vijf punten willen pakken en dan hopen op een stunt van Scylla. De degradatiestrijd is ook spannend en ook die wordt op de laatste wedstrijddag beslist.

Keistad verloor een punt tegen Orion 2. De ploeg van trainer Marcel Ruijterlinde zegevierde met 1-3 via 20-25, 25-21, 22-25 en 17-25. Het puntverlies kwam voor de Keistad-trainer niet onverwacht. ,,Nee, ik had wel rekening gehouden met puntverlies,” zegt hij. ,,Het waren er bijna twee geweest voor Orion 2. Die derde set stonden zij steeds voor, maar rond de twintig trokken we bij en gingen er overheen. We hadden toen een goede servicedruk en zij zijn kwetsbaar in de pass. Overigens heel knap wat Orion doet. De helft van de ploeg is onder de achttien en het was voor ons zeker geen eenvoudige klus.” Ruijterlinde heeft goede hoop zaterdag de titel te kunnen grijpen. ,,We staan nog steeds twee punten voor. We spelen na Protos thuis tegen Scylla. Dat zou toch moeten lukken.”

Protos maakte geen fout bij Scylla en won met 0-4 via 21-25, 18-25, 23-25 en 15-25.  De laatste weken heeft Protos de goede vorm weer te pakken na een mindere fase. ,,De wedstrijd tegen Scylla was er één zoals we er veel hebben gespeeld in de eerste helft van het seizoen,” zegt Protos-trainer Bernard Schoonbeek. ,,Degelijk en met een goede servicedruk. Noemenswaardig waren het sterke blokkerende optreden van jongeling Jochem Bloem en een goede wedstrijd van de van een wereldreis teruggekeerde libero Ries Verhoeven. Hierdoor kon Lode Notermans weer naar de passer/loper positie. Alleen aan het einde van de derde set werd het even spannend, omdat wij een rotatie maar niet door kwamen. Dit kostte ons vijf punten en bijna de set. Gelukkig en met een beetje geluk konden we deze set toch afmaken bij het eerste setpunt. Ondanks de, overigens sportieve, aanmoedigingen van Keistad kon Scylla niet echt aanspraak maken op setwinst in deze wedstrijd.”

Onderin is de strijd ook nog niet gestreden. Avior is al gedegradeerd en Scylla, Olhaco en Hovoc maken uit wie er ook gaat afdalen en wie pd-wedstrijden gaat spelen. Olhaco deed goede zaken door verrassend met 1-3 bij EVV te winnen via 25-15, 30-28, 17-25 en 14-25. ,,De eerste set speelden we dramatisch,” zegt Olhaco-trainer Dennis Luider. ,,De pass kwam niet aan bij onze spelverdeler, waardoor we niet konden scoren. De eerste set hebben we verdiend verloren.” In de tweede set deed Luider enkele omzettingen in zijn opstelling. Elmar Brinkhuis kwam onder andere in de plaats van Thijs Scholte. ,,Daardoor kregen we steeds meer grip op de wedstrijd. We konden meer servicedruk uitoefenen en passend werd het steeds beter. De tweede set was een bijzonder spannende, want we wonnen uiteindelijk na een zinderende strijd nipt met 28-30. Dat was een hele belangrijke zege, want door deze setwinst kantelde de wedstrijd in ons voordeel. In de derde en vierde set hebben we goed gespeeld.” Olhaco staat nu op de veilige negende plaats, maar de voorsprong op nummer tien Hovoc is maar een punt. Hovoc leed een 0-4 nederlaag tegen Sovoco via 21-25, 23-25, 23-25 en 19-25. Uit bij Sneek zal Hovoc moeten winnen om kans op handhaving te houden.

Sneek was dichtbij winst bij nummer drie Set Up ’65, maar verloor nipt met 3-2 via 25-15, 30-28, 23-25, 19-25 en 15-12. Woudenberg won de vijfde thuiswedstrijd op rij, maar het ging tegen het reeds gedegradeerde Avior niet gemakkelijk. Na een 2-0 voorsprong knokte Avior zich sterk terug tot 2-2, maar in de laatste set was Woudenberg net iets te sterk: 15-10. De promovendus kan nu al terugkijken op een uitstekend seizoen en heeft nog kans op de vierde plaats.   

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.