Orion verslaat Lycurgus in krankzinnige vijfsetter

23 Mar 2019
(©RHF-Ronald Hoogendoorn)

Het is Orion gelukt om voor de derde keer op rij te winnen van Lycurgus. De Achterhoekers pakken hiermee cruciale punten in de strijd om de finale. Taurus heeft daarnaast in eigen huis voor een kleine stunt kunnen zorgen door Sliedrecht Sport te verslaan.

Zowel voor Lycurgus als Orion stonden er zaterdagavond belangrijke punten op het spel in Groningen. De thuisploeg pakte dankzij een paar goede blokpunten van Wytze Kooistra de voorsprong in de eerste set. Toch kwam Orion via een scorende Joris Marcelis bij 17-17 op gelijke hoogte. Een slotfase met mooie rally’s volgde. Lycurgus pakte net een paar ballen meer in verdediging en won met 25-21.

In set 2 was het juist Orion dat met goed blokkerend werk al snel een gaatje sloeg. Lycurgus leek het eventjes helemaal kwijt te zijn en kwam niet meer in de buurt van hun tegenstander. Met 17-25 trok Orion de stand gelijk.

De Doetinchemmers zetten hun goede spel voort en aan Groningse zijde kwamen de aanvallers moeilijk tot scoren. Orion was op alle vlakken beter en ook de wissels bij Lycurgus konden het tij niet keren. Een snoeiharde smash van de Israëlische Shalev Saada op 21-25 leverde de bezoekers de derde set op.

Arjan Taaij begon in de daaropvolgende set met spelverdeler Sam Gortzak en libero Steven Ottenvanger in de plaatsen van Stijn Held en Erik van der Schaaf. De tactische keuze wierp al snel zijn vruchten af, want op de service van Gortzak versnelde Lycurgus naar 12-7. Daarnaast zorgden goed werk van Ottenvanger en een betere opslag voor een hoger niveau bij Lycurgus. Met 25-21 wonnen de Groningers de vierde set.

De toeschouwers in het Alfacollege hadden nog wel zin in een extra set en gingen in de tiebreak nog maar eens goed achter hun mannen staan. Toch gaf Orion zich niet zomaar gewonnen, want op de service van Pim Kamps kwam de ploeg knap terug. Met het publiek staand op de banken draaide de wedstrijd uit op een ware thriller met de meest krankzinnige punten. De thuisploeg kreeg maar liefst zes kansen om de wedstrijd te beslissen, maar het was uiteindelijk uitblinker Marcelis die Orion, op een stand van 20-21(!), naar de overwinning sloeg.

Verrassing in Houten

Het duel tussen SV Land Taurus en Sliedrecht Sport draaide zaterdagavond ook uit op een vijfsetter. Taurus wist, ondanks wisselvallig presteren, aan het langste eind te trekken. Diagonaalspeler Dylan Boerefijn werd topscoorder met 26 punten.

Zondag staat de derde wedstrijd van deze speelronde in de kampioenspoule – tussen Zaanstad en Dynamo – op het programma.

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.