Varenhorst tevreden met nieuwe start in Doha

14 Mar 2019

Christaan Varenhorst en Steven van de Velde zijn hun nieuwe samenwerking sterk begonnen. In Doha (Qatar) kwalificeerde ze zich voor het hoofdtoernooi en haalden uiteindelijk knap een negende plek. Ze wonnen onder andere van trainingsmaatjes Brouwer/Meeuwsen.

Toernooiverloop

Het was het eerste toernooi voor het nieuwe duo in het internationale circuit. Na een operatie is Christiaan Varenhorst weer helemaal terug en heeft hij met zijn nieuwe teamgenoot meteen een knap resultaat neergezet. In het viersterren-toernooi in Qatar stond het duo dinsdag in de kwalificatie. Beiden wedstrijden werden, van respectievelijk Letland en Australië, zonder setverlies gewonnen waardoor ze zich woensdag konden opmaken voor het hoofdtoernooi.

In het hoofdtoernooi werd uiteindelijk nipt van het Poolse topduo Kantor/Losiak verloren. Maar een knappe 2-0 winst op Tsjechië zorgde ervoor dat de Nederlanders de tweede plek in de poule opeiste. Geen directe plaatsing voor de kwartfinale dus, maar een plek in de achtste finales tegen een team uit een andere poule. De poulefase van Brouwer en Meeuwsen verliep vrijwel hetzelfde. Met een overwinning en een verliespartij eindigde het tweede en ook zij mochten zich opmaken voor de tussenronde. Het lot bepaalde uiteindelijk dat er een onderlinge strijd zou plaatsvinden tussen Varenhorst/van de Velde en Brouwer/Meeuwsen.

Het Nederlandse onderonsje

In Doha stond er de hele week al veel wind en ook in deze wedstrijd speelde de wind een grote rol. Waar er aan één kant vol voor de sprongserve gegaan kon worden werd er bij een kantwissel tactisch geserveerd. De wedstrijd was spannend van begin tot eind. Een derde set moest de beslissing brengen en op een stand van 11-10 in het voordeel van Brouwer/Meeuwsen was er even een hectisch moment. De smash van Brouwer viel buiten de lijnen, maar de aanvaller beweerde dat Varenhorst de bal zou hebben aangeraakt. Volgens Christiaan was dat echter niet zo en de scheidsrechter gaf het punt aan Varenhorst/van de Velde. Na een break was het uiteindelijk Steven van de Velde dat het laatste punt binnensloeg, waardoor zij door gingen naar de kwartfinales. Brouwer/Meeuwsen eindigde het toernooi dus op de 17e plaats. Ze hebben de titel die ze vorig jaar nog wonnen helaas niet kunnen verdedigen. 

In de kwartfinale trof Varenhorst/vandeVelde het ijzersterke duo Dalhausser/Lucena. Het ervaren team wint ondanks hun leeftijd nog altijd veel toernooien en leek in de poulefaces een goede indruk achter. Ook deze wedstrijd was razend spannend en eindigde helaas voor de Nederlanders in een 2-0 overwinning voor de Amerikanen; 21-19, 21-19. Het was een mooi gevecht tussen Varenhorst en winnaar van olympisch goud Phil Dalhausser, maar de Amerikanen waren net wat stabieler. Varenhorst/vandeVelde eindigde de zo op een knappe negende plaats.

Varenhorst tevreden over samenwerking

Christiaan Varenhorst was erg te spreken over het eerste toernooi met zijn nieuwe partner. ,,We hebben een goede speelmodus gevonden als team. De basis is er duidelijk. Belangrijk om afstemming nu te optimaliseren. Dat geldt zowel in passing en set-ups als block verdediging.”

Ook was hij blij met de winst op trainingsmaatjes Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen. ,,Altijd fijn natuurlijk om van je landgenoten te winnen. Het zijn eigenlijk klote wedstrijden omdat je je graag internationaal wilt meten maar aan de andere kant zij zijn internationale top, dus evengoed een goede graadmeter.”

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.