Zeges voor Nederlandse speelsters in Bundesliga

12 Mar 2019 - Eline Draaisma
© Ladies In Black Aachen / Luz Müller

De ontknoping van de Duitse competitie nadert, de eerste acht teams zullen zich plaatsen voor de play-offs om het landskampioenschap. Veel Nederlandse speelsters deden dit weekend goede zaken met het oog op die play-offs, er waren zeges voor Aachen, Vilsbiburg, Schwerin, Stuttgart en Münster. 

Met nog drie speelrondes te gaan zijn de twee topploegen uit de Bundesliga al geplaatst voor de play-offs. De perfecte score van Stuttgart, 19 wedstrijden en 19 overwinningen, werd afgelopen donderdag bijna doorbroken door Dresdner SC. Stuttgart kwam in de uitwedstrijd op 0-1 (23-25), maar zag dat omgekeerd worden in een achterstand (25-18, 25-17). Stuttgart maakte er 2-2 van, mede door goed aanvalsspel, en moest vervolgens ook de vijfde set winnen om de zegereeks levend te houden. Dat lukte, al was het met minimaal verschil (14-16). Grote uitblinkster was diagonaal Krystal Rivers van Stuttgart met 30 punten. Deborah van Daelen kwam in 4 invalbeurten tot 1 score. 

Schwerin boekte zaterdag een 3-0 zege op Potsdam, maar moest er wel twee sets voor werken. Met Britt Bongaerts in de basis en Tessa Polder op de bank begon Schwerin goed aan het duel met Potsdam. De eerste set werd ruim gewonnen (25-17), maar de daaropvolgende sets bleef Potsdam steeds in het spoor. De tweede set ging met minimaal verschil naar de thuisploeg (25-23) en ook set drie kostte moeite. Een 19-21 achterstand werd echter weggewerkt en met 25-23 wist Schwerin ook de laatste set te winnen. Bongaerts maakte 3 puntjes, Polder kreeg geen speeltijd. 

Schoot MVP bij winnend Vilsbiburg
Een wedstrijd met een Nederlands tintje was er bij het treffen tussen Rote Raben Vilsbiburg en Suhl. De teams ontlopen elkaar niet veel in de stand en waren dan ook aan elkaar gewaagd. Bij de 'big points' in de eerste set was de thuisploeg net iets scherper (25-23), maar Suhl trok door goed serverend werk de stand al snel weer gelijk (25-18). Hoewel het verschil in de daaropvolgende sets niet groot was, was het Vilsbiburg dat toch telkens het initiatief had. Met een sterk spelende Myrthe Schoot en Iris Scholten bleven de drie punten in Vilsbiburg via 25-23 en 25-22, ondanks een goed scorende Anniek Siebring bij Suhl. Schoot werd verkozen tot gouden 'MVP', Scholten kwam 9 keer tot scoren. Siebring scoorde 16 keer, waarvan 4 killblocks.  

Ook zeges voor Aachen en Münster
Een andere wedstrijd met veel Nederlandse inbreng ging tussen Aachen en Wiesbaden. Vier Nederlandse speelsters hadden een basisplek. Aan de kant van Aachen begonnen Kirsten Knip, Marrit Jasper en Nicole Oude Luttikhuis in de basis. Bij Wiesbaden was er een basisplaats voor Nynke Oud. Vooral blokkerend en serverend bleken de 'Ladies In Black' sterker dan de gasten. Aan de hand van 10 killblocks en 39 aanvallende scores mocht Aachen na drie sets een zege bijschrijven: 25-22, 25-19 en 25-18. Jasper scoorde 11 keer, Oude Luttikhuis speelde 1 set en kwam 1 keer tot scoren. Oud maakte 4 punten. 

Juliët Lohuis kwam vanaf halverwege de wedstrijd in actie bij de wedstrijd van Münster tegen Straubing. De ploeg van Teun Buijs had toen al de eerste set gewonnen en de tweede verloren. Met Lohuis binnen de lijnen won Münster de derde set overtuigend (25-13) en werd het de vierde set nog heel spannend (26-24). Lohuis kwam 11 keer tot scoren, inclusief 4 aces en 1 killblock. 

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.