Roberto Piazza aan het roer bij Lange Mannen

10 Mar 2019 - Coen Kaaij
(©CEV)

De Nederlandse volleybalbond heeft in de Italiaan Roberto Piazza (51) de nieuwe bondscoach gevonden die de Lange Mannen naar nieuwe successen moet leiden. Dat heeft de Nevobo zojuist in een persbericht bekendgemaakt. Met het aantrekken van de huidige coach van de Poolse kampioen Skra Belchatow gaat een wens van de spelersgroep in vervulling: “Een buitenlandse topcoach was onze wens als team, we zijn dan ook hartstikke blij dat de Nevobo Piazza heeft weten te contracteren”, zegt aanvoerder Nimir Abdelaziz.

Piazza is geen onbekende van Oranje-aanvoerder Abdelaziz, de Italiaan met de kenmerkende bril haalde Abdelaziz in 2011 als spelverdeler naar Sisley Belluno, het seizoen daarna volgde de inmiddels diagonaalaanvaller zijn coach naar Cuneo.

“Hij leeft echt voor het volleybal en is dagelijks van acht uur ’s ochtends tot tien uur ’s avonds op de club. Ik heb destijds heel veel van hem geleerd en we zijn altijd in contact gebleven”, vertelt Abdelaziz.

Roberto Piazza heeft meerdere topclubs onder zijn hoede gehad, zo stond hij aan het roer bij Sisley Treviso, Cuneo, Jastrzebski Wegiel in Polen, Olympiacos in Griekenland en bij Modena in Italië. Met zijn huidige club Belchatow werd hij in zijn eerste seizoen kampioen van Polen. 

Belchatow plaatste zich vorige week met moeite voor de kwartfinales van de Champions League door als tweede te eindigen achter Trefl Gdansk in Poule D. In de Poolse competitie begint het de laatste weken beter te lopen na een moeizame seizoensstart die gekenmerkt werd door veel blessures. De Italiaan zegt vereerd te zijn het Nederlands mannenteam te mogen trainen en coachen. “Dit team heeft een grote historie, en in het verleden heb ik met grootheden als Peter Blangé en Ron Zwerver mogen werken. Ik heb alle wedstrijden van Oranje op het laatste WK gezien en ik was onder de indruk van hun prestaties in Bulgarije en Italië. Dit team heeft alles in handen om de volgende stap te gaan zetten.” 

“Mijn droom is om Nederland naar de top 10 van de wereld te brengen. Van mijn landgenoot Giovanni Guidetti heb ik begrepen dat Papendal een van de drie beste trainingslocaties ter wereld is. Ik heb vaker de kans gekregen om een nationaal team te coachen, maar dit was voor het eerst dat mijn hoofd, hart en buik zeiden: dit is iets speciaals, dit moet ik doen. Ik ben zeer gemotiveerd om in mei te beginnen.”

Vanaf mei wordt Piazza fulltime bondscoach van de Lange Mannen. Hij tekent een contract tot en met de Olympische Spelen van Tokio 2020. In zijn staf zullen een paar andere namen te zien zijn: Henk-Jan Held is zijn assistent-coach. Patrick de Reus is de nieuwe teammanager, Willem de Wit neemt de videoscouting voor zijn rekening. De Italiaan Max Giaccardi is de nieuwe kracht- en conditietrainer. Arts Rob Vesters en embedded scientist Arne Hendriks blijven onderdeel van de staf.

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.