Plak verslaat Dijkema en Daalderop, ook De Kruijf wint weer

18 Feb 2019 - Eline Draaisma
© Rubin/LVF

Het Nederlandse onderonsje van dit weekend in de Italiaanse competitie werd door Novara gewonnen van Firenze. Ook Conegliano en Busto Arsizio mochten weer een overwinning bijschrijven, Monza delfde het onderspit tegen Scandicci. 

Het was slechts één set spannend bij de wedstrijd tussen Novara en Firenze. Alledrie de Nederlandse speelsters hadden een basisplaats, Celeste Plak bij Novara en Laura Dijkema en Nika Daalderop bij Firenze. Bijna elke set kende een zelfde spelbeeld. Novara sloeg vlot een klein gaatje en bouwde die gestaag uit. Na 21-16 in de eerste set werd het uiteindelijk 25-19. Ook in de tweede set leek Novara op een eenvoudige setwinst af te stevenen, na opnieuw een 21-16 voorsprong. Firenze wist zich echter terug te knokken en tot 24-24 te komen. Novara kwam toch weer op setpoint en maakte die via een killblock af. Ook in set drie lukte het Firenze maar moeizaam om in het spoor te blijven. Via weer 25-19 werd het toch een ruime zege voor Novara. Plak kwam 11 keer tot scoren, Dijkema 4 keer en Daalderop maakte slechts 3 puntjes. 

Conegliano houdt leiding
Conegliano voert nog steeds de ranglijst aan na de 3-0 zege op Filottrano. Robin de Kruijf kreeg weg een basisplek, maar Santarelli koos ervoor een aantal andere basisspeelsters rust te geven met het oog op de Champions League wedstrijd van deze week. Conegliano moest in de eerste set nog een achterstand wegwerken (12-16), had bij de 'big points' echter weer een voorsprong en won via 25-22. In de twee daaropvolgende sets was het verschil niet groot, maar wist Conegliano toch de zege naar zich toe te trekken via twee keer 25-23. De Kruijf scoorde 13 keer, waarvan 2 killblocks en een aanvalspercentage van 73%. 

Nederlaag voor Monza, Busto Arsizio boekt simpele zege
Monza draait tot nu toe een goed seizoen en vindt zichzelf terug bovenin de middenmoot. De wedstrijd tegen Scandicci was daarom ook interessant te noemen. Met Anne Buijs op de bank bij Monza ontspon er een leuke eerste set. De teams ontliepen elkaar niet veel, uiteindelijk was het Monza dat via 27-29 aan het langste eind trok. In de tweede set had Scandicci het aanvallend en blokkerend beter voor elkaar en trok de stand gelijk (25-21). De derde set werd vervolgens bepalend. Hoewel Monza ook lang de voorsprong had, was het de thuisploeg die bij de 'big points' beter was en met 25-23 wist te winnen. Daarna kwam Monza niet meer in het spel voor en trok Scandicci de wedstrijd via 25-13 eenvoudig naar zich toe. Buijs kwam elke set binnen de lijnen, speelde de laatste twee sets helemaal en scoorde in totaal 6 punten. Orthmann en Haak deelden de topscoorderstitel, beide scoorden 21 keer. 

Busto Arsizio kon, door de nederlaag van Monza, weer opklimmen naar de vierde plek. Het team van Floortje Meijners, die alleen in de derde set in actie kwam, won eenvoudig van rode lantaarndrager Club Italia. Via 25-20, 25-14 en 25-14 was de wedstrijd in iets meer dan een uur gespeeld. Meijners kwam tot 3 punten. De Belgische Britt Herbots werd met 17 punten topscoorster. 

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.