Perugia winnaar Coppa Italia

11 Feb 2019

Het leek er lang dat de Italiaanse beker een nieuwe winnaar zou gaan krijgen, maar het is Perugia toch gelukt de titel te prolongeren. De ploeg van Sjoerd Hoogendoorn wint zo dus de eerste echte belangrijke prijs in Italie. Leon werd MVP.

Wie na een uur spelen nog dacht dat Perugia nog kon winnen zou voor gek verklaard worden. Civitanova begon vlijmscherp aan de wedstrijd met wederom Sokolov die aanvallend oppermachtig was. Hét wapen van Perugia, de opslag, werd goed door de passlijn van Civitanova verwerkt of ging fout. Bruno verdeelde het spel subliem en de eerste twee sets waren dan ook eenzijdig te noemen. Na een dergelijk begin zou je denken dat er wat anders moest gebeuren maar Lorenzo Bernardi hield vertrouwen in zijn basisteam. Op de serve van middenman Fabio Ricci maakte Perugia voor het eerst een reeks punten waardoor het goed bij bleef. Civitanova had echter nog steeds de overhand mede door de twee Cubaanse buitenaanvallers Leal en Juantorena goed in de wedstrijd zaten. Een belangrijk blok van Podrascanin betekende een gelijke stand het publiek ging erachter staan. Op een stand van 25-24 had Leon nog geen ace geslagen, wat voor hem bijzonder is, maar de eerste kwam op het belangrijkste moment. De bal kwam terug binnen de antenne en zo was Perugia nog levend. 

Set vier was opnieuw geweldig om naar te kijken. Civitanova leek toch af te stevenen op de overwinning door meteen een klein gat te slaan. Op een stand van 19-17 voor Civitanova kwam echter wederom Leon aan serve.  Zijn eerste serve kwam op de netrand en werd slecht verwerkt door Civitanova. Een succesvolle tegenaanval betekende een gelijke stand en toen kon het feest beginnen. Leon kwam los en sloeg twee aces en drie ballen die meteen terug over het net kwamen, die alle drie door Fabio Ricci gescoord werden. De hal ontplofte want men mocht zich op gaan maken voor een vijfde set. Ook set 5 was zenuwslopend. Tot een stand van 12-12 ging het gelijk op maar na een cleane side-out van Perugia en een driemansblok van Lanza op Juantorena had Perugia opeens twee matchpoints. De eerste werd knap weggewerkt door Sokolov, maar de Perugia had nog een kans. In rotatie 1, wat technisch gezien de moeilijkste rotatie in het volleybal is, heeft Benardi sindskort een nieuw aanvalssysteem voor zijn team bedacht waarbij de Leon niet op pipe maar op linksachter achter de driemeter-lijn aanvalt. De bal ging inderdaad naar hem en uitgerekend hij maakte het verlossende punt. 

Perugia kan dus wederom een grote prijs in onvangst nemen en aan de kant van Civitanova heerst er ongeloof en frustratie. Het is immers de zevende finale op rij die ze verliezen. Vorig jaar stonden ze in alle mogelijke finales, zelfs van de Champions League maar die werden allemaal verloren. Dit jaar verloor het in de finale al het WK voor clubs van Trento en krijgen nu de zoveelste tegenslag te verduren. Leon werd uiteindelijk terecht bekroon als MVP. 

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.