Clash tussen Oranje en Italië

01 Feb 2019 - door Kees Tanis
Oranje tegen Italië tijdens de VNL in Rotterdam (©RHF-Ronald Hoogendoorn)

De Oranjevrouwen spelen in het eerste weekend van augustus hun kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen van 2020. Dat gebeurt in Catania op het Italiaanse eiland Sicilië. Op 2, 3 en 4 augustus speelt Oranje tegen Kenia, België en gastland Italië. De winnaar van dit toernooi plaatst zich rechtstreeks voor de Olympische Spelen in Tokio. Dat toernooi gaat vermoedelijk een flinke clah opleveren tussen de de nummer 2 van het recente WK Italië en de nummer 4 van dat WK, Oranje. De laatste keer dat de twee ploegen elkaar troffen, was juni vorig jaar in Rotterdam in de Volleyball Nations League. Italië won toen in vijf sets. 

Voor de Olympische Spelen zijn 12 plaatsen beschikbaar. Japan is automatisch geplaatst omdat de Spelen daar plaatsvinden. Andere kwalificatietoernooien zijn in China (tegen Turkije, Duitsland, Tsjechië), Polen (tegen Servië, Puerto Rico en Thailand), Rusland (tegen Zuid-Korea, Canada en Mexico) en Brazilië (tegen Kameroen, Dominicaanse Republiek en Azerbeidjan). Waar de poule met de VS, Argentinië, Bulgarije en Kazachstan wordt gespeeld is nog niet bekend.

Na deze kwalificatieronde volgt nog een herkansing voor de landen die geen poulewinnaar worden in januari 2020. In 5 continenten (Azië, Afrika, Europa, Zuid-Amerika en Noord- en Midden Amerika) wordt dan een kwalificatietoernooi georganiseerd met acht deelnemende teams, waarvan alleen de winnaar een olympisch ticket verdient. Voor het Europese COQT geldt dat de top 7 van de Europese ranglijst (uitgezonderd de landen die al zijn geplaatst via IOQT) mag deelnemen + de organisator. De Nederlandse vrouwen staan momenteel tweede op de Europese ranglijst.

  

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.