Kooy MVP voor Dinamo Moskou, Kazan naar kwartfinale

30 Jan 2019 - Coen Kaaij
(©CEV)

Titelverdediger Zenit Kazan heeft zich dinsdagavond geplaatst voor de kwartfinales van de Champions League. Roeselare kwam op bezoek in de Russische deelstaat Tatarstan nog wel verrassend op een 1-0 voorsprong, maar moest in het vervolg van de wedstrijd duidelijk hun meerdere erkennen in de recordkampioen. Dick Kooy bewees eens te meer dat hij in een goede vorm verkeert, hij werd na afloop van de wedstrijd tussen het Turkse Izmir en zijn Dinamo Moskou tot MVP verkozen. Dinamo won gemakkelijk en staat nu naast Perugia aan kop in Poule E.

Tot ieders verrassing vloog Roeselare dinsdagavond uit de startblokken tegen de zesvoudig Champions League-winnaars Zenit Kazan. De Belgen waren aanvallend niet te stoppen door de ploeg met grote sterren als Earvin Ngapeth, Maxim Mikhailov en Matt Anderson. Ze scoorden 15 aanvallen, waar Kazan het maar met 9 moest doen. Het verschil was daarmee gemaakt en Roeselare kon de eerste set bijschrijven: 20-25.

Spelverdeler Alexander Butko had van tevoren al gewaarschuwd dat zijn ploeg niet in de beste fysieke vorm verkeerde, het werd pijnlijk duidelijk in de eerste set. In het vervolg schakelde Kazan een tandje bij, wat ervoor zorgde dat ze niet meer in gevaar kwamen. Diagonaal Maxim Mikhailov (23) en Earvin Ngapeth (17) namen hun team bij de hand en drie eenvoudige sets later had de Russische kampioen zich geplaatst voor de kwartfinales. In Poule A zijn ze niet meer te achterhalen.

Kooy weer belangrijk voor Dinamo
Dick Kooy heeft dinsdagavond zijn waarde maar weer een bewezen in de uitwedstrijd bij het Turkse Izmir. Op 21 januari had hij in de Russische competitie tegen Krasnoyarsk al van zich doen spreken door een heuse achterwaardse aanval a la Ngapeth in aanloop naar het onderlinge treffen tussen Kazan en Dinamo. Zaterdag won Kazan met 3-1. Oordeel zelf: wie deed het beter? De wedstrijd in Turkije was snel voorbij, de servicedruk van de Russen was overduidelijk te groot. De acht aces (waarvan 3 van Kooy) tonen dat de receptie van Izmir een zware avond had. Tel daar de 22 directe fouten bovenop en daarmee zijn de setstanden 22-25, 16-25, 18-25 een logisch gevolg.

Dinamo staat nu in punten op gelijke hoogte met de Italiaanse kampioen Perugia, maar die heeft vanavond nog een wedstrijd tegoed tegen Tours. De poulewinnaar en de beste drie nummers 2 plaatsen zich voor de kwartfinales. Dinamo blijft met dit resultaat in de race.

Voor alle actuele standen, kijk hier.

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.