Protos ligt op titelkoers (1A)

28 Jan 2019 - Reinier de Boer

Koploper Protos ligt nog steeds goed op titelkoers. De Utrechtse studenten worstelden zich met moeite langs het taaie Olhaco, maar hield de vijf punten wel thuis. Nummer twee Keistad kende weinig moeite met hekkensluiter Avior en blijft aanhaken. Nummer drie Springendal/Set Up ’65 liet zich verrassen door EVV en verloor met 3-1.

Protos boekte een 4-0 zege op Olhaco, maar dat gebeurde met hangen en wurgen. De setstanden 25-16, 27-25, 26-24 en 25-21 geven wel aan dat Olhaco vooral in de tweede en derde set dichtbij setwinst was. ,,Helaas waren we in die twee sets net niet scherp genoeg, “ zegt Olhaco-trainer Dennis Luider. ,,We zaten er dichtbij, maar op het einde trokken wij toch aan kortste eind door foutjes/ervaring. Wel hard geknokt en misschien hadden we recht op een puntje, maar het was van beide kanten geen echte beste wedstrijd.” De pech blijft de Hoogeveners maar achtervolgen dit seizoen. Vorige week brak Jorick Strijker een vinger en zal enige weken uit de roulatie zijn. Zaterdag ging Alex Dijkstra door de enkel en die zal Luider ook weken moeten missen. Olhaco speelde daardoor een deel van de wedstrijd met zes man zonder wissels op de bank. Protos-trainer Bernard Schoonbeek was blij met de vijf punten, maar minder met het vertoonde spel. ,,Het was hangen en wurgen en een wedstrijd waarbij beide diagonaalaanvallers een grote stempel op de wedstrijd drukten. Nadat de eerste set heel soepel verliep voor ons, pasten onze Drentse gasten in set 2 de opstelling iets aan en gingen ze meer va-banque spelen. Het gevolg was een stuk of zes aces van diagonaal Sander Kemperman en bijna evenveel opstellingsfouten. Net op tijd waren de studenten weer bij de les, speelden een setpunt weg en wonnen het setpunt door een opstellingsfout. Ook in de derde set en vierde begon Olhaco scherper. In beide gevallen waren wij op de big points effectiever, met name door sterk spel van onze diagonaal Bart Vlasblom. Positief voor ons was, behalve de vijf punten, dat iedereen gespeeld heeft.”

Keistad blijft de koploper achtervolgen door een probleemloze 4-0 zege op hekkensluiter Avior. De setstanden 25-14, 25-15, 25-12 en 25-17 zeggen genoeg.

Nummer drie Springendal/Set Up ’65 raakt wat uit beeld bij de top twee door een 3-1 nederlaag bij EVV. Het betekende de derde zege op rij voor de ploeg uit Elburg dat nu vijfde staat.

Nummer vier Sovoco herstelde zich van een mindere periode met twee nederlagen en won met 1-3 van Scylla. Gemakkelijk ging het niet en Scylla nam zelfs een 1-0 voorsprong ia 28-26. Sovoco stelde de vier punten veilig via 20-25, 25-27 en 20-25.

Orion 2 heeft de laatste weken de smaak te pakken en won voor de derde keer op rij. Sneek werd met 3-1 verslagen via 25-14, 25-11, 19-25 en 25-19. ,,We hebben positieve resultaten behaald de laatste weken,” zegt Orion-trainer Björn Proost. ,,Het tegenovergestelde is het geval qua spelers. Zo zijn we nu ook onze vaste passer/loper kwijt door een blessure. Hij wordt geopereerd, waardoor we geen gebruik meer kunnen maken van hem. Daarnaast hadden we afgelopen wedstrijd ook een speler uit het derde laten meespelen door ziekte. Echter, de ontwikkeling van de jonge jongens maakt een enorme groei door. Daar worden de vruchten geplukt van de trainingen.” Björn Proost gaat Orion 2 aan het eind van dit seizoen verlaten. ,,Het bestuur is nu in gesprek over de opvolging, maar dat is nog niet definitief.”

Sneek leed de zevende nederlaag op rij en komt zo langzamerhand in de gevarenzone.  ,,We hebben gepiekt in het begin van dit seizoen,” zegt Sneek-trainer Marnick van Lith. ,,Helaas is dat niet ons basisniveau. Een hoop spelers zitten in ons eerste vanwege fysieke kwaliteiten. Niet zo zeer vanwege de gemaakte uren. Dat betekent dat we zeer slordig zijn in ons basisniveau, maar het inslaan winnen. Daar koop je in de eerste divisie nog even niks voor, maar het biedt wel potentie. We komen uit de tweede divisie, veel jongens speelden wellicht niet hoger dan promotieklasse voorheen. Ons streven zal zijn handhaven. We will go on.”

Na drie nederlagen op rij won Hovoc met 3-2 van middenmoter Woudenberg, dat voor de vierde achtereenvolgende keer een uitwedstrijd speelde. Drie leverden een zege op, maar in Limburg ging de ploeg via 25-20, 25-26, 18-25, 23-25 en 15-12 ten onder. De winst voor Hovoc was zeer welkom, want door het verlies van Olhaco kwam Hovoc drie punten dichterbij en staat nog maar een punt achter Olhaco.

 

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.