Winst voor Stoltenborg, Van Daelen en Slöetjes in Champions League

24 Jan 2019 - Coen Kaaij
Van Daelen (12), Koolhaas (10) en Balkestein (6), Bongaerts (7), Stoltenborg (12) (©CEV)

Femke Stoltenborg en haar team Budowlani Łódź hebben goede zaken gedaan in Poule C van de Champions League woensdagavond, thuis werd een lastige partij tegen Minchanka Minsk met 3-0 gewonnen. Ook Deborah van Daelen en Lonneke Slöetjes wonnen hun wedstrijden in Poule A. Voor het C.S.M. Bucuresti van Maret Balkestein-Grothues en Nicole Koolhaas was er een flinke domper, ze verloren met 3-0 in Turkije van Fenerbahce. Britt Bongaerts en Tessa Polder verloren met Schwerin op bezoek bij Scandicci.

Spelverdeelster Femke Stoltenborg was een belangrijke schakel in het spel van Łódź gisteravond. Zij kon haar aanvalsters steeds goed in stelling brengen. Dat was ook nodig, want op andere vlakken was de ploeg uit Wit-Rusland beter. Minsk had meer blocks en sloeg meer aces. Maar doordat de Poolse aanval telkenmale werd vrijgespeeld door Stoltenborg (die ook deze zomer de strijd weer aangaat voor een plek in Oranje), maakten ze daar het broodnodige verschil.

Middenblokkeerster Hanna Kalinouskaya van Minsk wist niet waar ze het zoeken moest bij tijd en wijle. "Femke Stoltenborg is een heel goede spelverdeelster, zij heeft haar team naar de winst geleid", verzuchte ze na afloop. Het werd 3-0 (25-22, 25-21, 26-24). De drie punten zijn zeer welkom in de strijd om een plek bij de beste nummers 2 van de poules in de Champions League. Van de vijf poules gaan de winnaars en de drie beste nummers 2 door naar de kwartfinales. De achterstand op Novara van Celeste Plak bedraagt nu drie punten.

Poule A
In Poule A werden beide wedstrijden op woensdag gespeeld, in Duitsland zette het Stuttgart van aanvoerster Deborah van Daelen een mooie stap richting het veiligstellen van de tweede plaats in de poule. De Bulgaarse kampioen Maritza Plovdiv kon het in de eerste drie sets niet voldoende bijbenen. Bij 23-20 in de derde set leek het er ook op dat Stuttgart een 3-0 zege zou kunnen bijschrijven, maar een serviceserie van spelverdeelster Kathleen Weiss zette de boel nog op z'n kant. Vijf punten op rij bracht Plovdiv de set. De volle drie punten waren alsnog voor Stuttgart, ze wonnen met 25-19 de vierde set.

Regerend kampioen VakifBank Istanbul, met Lonneke Slöetjes in de basis, had het de eerste anderhalve set zwaar tegen het Franse Beziers. De Françaises konden twee setpoints in de openingsset niet benutten en zagen VakifBank ermee weglopen. Een ruime voorsprong in de tweede was niet genoeg voor winst, bij 15-15 was de Turkse kampioen alweer langszij. Na 19-25 werd het in de derde set afgemaakt met 14-25, zes scores voor Slöetjes zorgden voor het grootste verschil in die set. 

In Poule A staat VakifBank met 9 punten uit drie wedstrijden bovenaan, gevolgd door Stuttgart met 6. 

Fenerbahce oppermachtig
Het team van Maret Balkestein-Grothues en Nicole Koolhaas had woensdagavond weinig in te brengen tegen Fenerbahce. Diagonaalaanvalster Melissa Vargas was alleen in de eerste set al goed voor twaalf punten. Over de andere flank was het passer-loper Samantha Bricio die het team van de Turkse coach Ferhat Akbas voortdurend het vuur aan de schenen legde. Bricio maakte met een ace de tweede set uit en middels een driemeteraanval gooide ze ook de wedstrijd in het slot. Fenerbahce, de club waar Balkestein-Grothues in 2016-2017 nog speelde, won met 3-0 (25-18, 25-19, 25-22). 

Balkestein-Grothues kwam tot tien punten en was daarmee mede-topscorer van Bucuresti. Koolhaas noteerde drie punten.

Bongaerts en Polder verliezen
In de laatste wedstrijd van de woensdag boekte het Italiaanse Savino Del Bene Scandicci een eenvoudige zege op Schwerin. Na een ruime winst in de eerste set (25-16) moest er vanwege concentratieverlies in de tweede set hard gewerkt worden voor de winst (28-26). De derde was weer ruim voor de thuisploeg (25-17). Bij Schwerin vielen Bongaerts en Polder in om de wedstrijd uit te spelen. Bongaerts kwam in de eerste set het veld in, Polder in de tweede. Polder maakte 2 punten, Bongaerts sloeg een ace, pakte twee blocks mee en prikte nog een mooie tweede bal door.

Scandicci nam met de winst de leiding in Poule D weer over van de ploeg van Robin de Kruijf, Conegliano. 

Kijk voor alle standen op de site van de CEV.

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.