Poules voor Olympische kwalificatie bekend

08 Jan 2019 - Eline Draaisma
(©RHF-Ronald Hoogendoorn)

De poule-indeling voor de intercontinentale Olympische kwalificatie zijn door de FIVB bekend gemaakt. In Augustus strijden zowel de vrouwen- als de mannenteams in zes verschillende poules voor een plekje op de Olympische Spelen. 

Het Nederlands damesteam, op de vorige Olympisch spelen nog vierde, zijn ingedeeld in een poule met Italië, België en Kenia. Op voorhand lijkt het duel met Italië de sleutelwedstrijd te zijn. De Italiaanse ploeg werd afgelopen zomer nog tweede op het WK, waar Nederland net naast de medailles greep. Italië zal naar alle waarschijnlijkheid ook het thuisvoordeel hebben tijdens deze kwalificatie. Het is nog niet definitief, maar zoals het nu lijkt zal Italië het OKT gaan organiseren. 

Olympisch kampioen China stuit op de weg naar titelprolongatie op Turkije, Duitsland en Tsjechië. Wereldkampioen Servië ontmoet Puerto Rico, Thailand en Polen. Amerika, dat deze zomer de eerste VNL won, zal het opnemen tegen Argentinië, Bulgarije en Kazachstan. Brazilië is ingedeeld bij de Domincaanse Republiek, Kameroen en Azerbeidzjan en de laatste poule bestaat uit Rusland, Korea, Canada en Mexico. De teams spelen deze poules tussen 2 en 4 augustus. 

De Lange Mannen treffen Amerika, buurland België en Korea. De regerend Olympisch kampioen Brazilië zal het opnemen tegen Egypte, Bulgarije en Puerto Rico. Wereldkampioen Polen is ingedeeld bij Frankrijk, Slovenië en Tunesië. Italië zal gaan spelen tegen Servië, Australië en Kameroen. Winnaar van de VNL, Rusland, neemt het op tegen Iran, Cuba en Mexico en de poule van Canada, Argentinië, Finland en China is de laatste. De poules bij de mannen worden afgewerkt tussen 9 en 11 augustus. 

De winnaar van elke poule plaatst zich, samen met organisator Japan, voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. In januari van 2020 wordt dan nog de laatste fase van de Olympische kwalificatie gespeeld. De zeven beste landen van de Europese ranking, na EuroVolley 2019, die nog niet gekwalificeerd zijn voor Tokio krijgen dan nog de kans om zich te plaatsen. 

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.