Winst voor Gommans, Rauwerdink en Smit in CEV Cup

20 Dec 2018 - Coen Kaaij
(©CEV)

Op het tweede Europese niveau konden alle Nederlanders die in actie kwamen een zege bijschrijven. Voor het Aalst van Tim Smit waren het revanchegevoelens die ze vooruit stuwden tegen CV Teruel. Ze wonnen in vijf sets. Jeroen Rauwerdink had een aanzienlijk bijdrage in de 3-1 winst van Olympiacos tegen Istanbul BBSK en Ewoud Gommans en coach Marco Klok boekten met Volley Amriswil de derde Europese zege nadat ze in de vorige ronde Lycurgus twee keer versloegen. Het Poolse team Olsztyn van Robbert Andringa (geblesseerd) verloor in Siberië met 3-2 van Kemerovo.

Het was 17 oktober toen CV Teruel uit Spanje Aalst via een golden set de weg versperde naar de tweede voorronde in de Champions League. Dat dat in België gebeurde was wellicht nog vervelender. Woensdagavond had de ploeg van Tim Smit kans op revanche toen de Spaanse kampioen op bezoek kwam in Sportcentrum Schotte.

Een snelle overtuigende 1-0 voorsprong voor Aalst met 25-17 zette ze niet in de richting van een eenvoudige overwinning. Set twee en drie gingen met 18-25 en 22-25 naar de bezoekers, die het vooral blokkerend beter voor elkaar hadden. 

In de vierde set kwam Teruel zelfs op matchpoint bij 23-24 na een mokerslag van aanvaller Villena. Maar na een time-out scoorde Aalst drie keer op rij en dwong de tiebreak af. Daarin werd snel een voorsprong van vier punten opgebouwd. Een netfout aan Spaanse kant bezegelde het lot van Teruel: 15-10. Tim Smit kwam tot 12 punten, waaronder vier blocks.

Rauwerdink sterk
Olympiacos Pireaus haalde het afgelopen seizoen nog de finale van de Challenge Cup, dit jaar willen ze het een niveau hoger in de CEV Cup gaan waarmaken. In de vorige ronde werd al twee keer gewonnen van Shakhtior Soligorsk, in de achtste finales zal Istanbul BBSK verslagen moeten worden. Bij de Turkse club op bezoek kwam Rauwerdink enkele van zijn oude teamgenoten tegen met wie hij twee jaar geleden nog bij Ziraat Bankasi speelde. 

Olympiacos won de wedstrijd in het voormalige Constantinopel in vier sets. Rauwerdink was met vijftien punten belangrijk voor zijn ploeg, topscorer werd zijn teamgenoot Gavin Schmitt (20). De return in Griekenland is op 17 januari waar twee sets voldoende zullen zijn voor plaatsing bij de laatste acht.

Gommans en Klok op voorsprong
De Zwitserse koploper Volley Amriswil trof de bedwinger van Achterhoek Orion op woensdagavond. Nadat zij zelf Lycurgus twee keer met 3-1 hadden verslagen, moest nu OK Mladost Brcko aan de servicekracht van de Zwitsers geloven. Tien aces sloeg de thuisploeg, wat ze een belangrijk voordeel gaf ten opzichte van de Bosnische opponent. 

Met Ewoud Gommans aan de buitenkant wist Amriswil in spannende eerste twee sets, waarin de ploegen elkaar weinig prijs gaven, net de borst eerder over de finish te drukken. Met 25-23 en 25-21 werd gewonnen. De derde set nam Brcko meer risico, maar maakte daardoor meer fouten. Amriswil won met 25-19 en heeft zichzelf een mooie uitgangspositie gegeven voor het bereiken van de kwartfinales in de CEV Cup. Op 16 januari is de return in Bosnië-Herzegovina.

Olsztyn verliest zonder Andringa
Robbert Andringa was noodgedwongen niet met Olsztyn afgereisd naar het in Siberië gesitueerde Kemerovo. Hij bleef achter in Polen met een enkelblessure. Zijn team kwam sterk terug na een 2-0 achterstand maar zag Kemerovo uiteindelijk toch winnen. Op 17 januari kan Olsztyn thuis proberen zich te plaatsen bij de laatste acht.

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.