Perugia wint bij weerzien van vrienden

20 Dec 2018 - Coen Kaaij
(©CEV)

De vriendschap tussen Floris van Rekom en Sjoerd Hoogendoorn werd voor en na de Champions League-wedstrijd tussen Tours VB en Perugia gevierd, maar op het veld was de strijd hevig. De Italianen maakten hun favorietenrol waar, in een spannende viersetter werd de Franse kampioen opzij gezet: 1-3 (19-25, 25-16, 19-25, 25-27).

Al in jeugd-Oranje waren Hoogendoorn en Van Rekom ploeggenoten, bij Dynamo in Apeldoorn en later bij het grote Nederlands team ook nog samen in de selectie. Uitgewaaierd over Europa kwamen beide vrienden elkaar nu tegen in de tweede groepswedstrijd van de Champions League. Bij de kampioen van hun land. Oranje-libero Dirk Sparidans volgde de topper in Poule E vanaf de tribune.Zowel Tours als Perugia kwam met een 3-0 zege uit de eerste speelronde op zak woensdagavond de zaal in. Of de Nederlanders speeltijd zouden krijgen viel te bezien, hun coaches posteerden ze op de reservebank. Perugia bouwde gestaag aan een voorsprong in de openingsset, Hoogendoorns concurrent Aleksandar Atanasijevic en Wilfredo Léon kregen het leeuwendeel van de aanvallen te verwerken en scoorden daaruit negen keer.

Bij de stand van 14-21 kwam Floris van Rekom, die in het seizoen 2012-2013 nog bij Perugia speelde, binnen de lijnen om de tegenvallende Gazmend Husaj te vervangen. Van Rekom kon het tij niet meer keren, de eerste set was prooi voor Perugia met 19-25.

Set 2 bood de ruim drieduizend toeschouwers een compleet ander beeld. Met Van Rekom binnen de lijnen kon Tours meer aanvalskracht genereren. De druk werd opgevoerd vanaf de servicelijn, wat resulteerde in drie aces. Perugia moest een tandje bijzetten, wat ze in eerste instantie vooral een grotere foutenlast opleverde. Tours liep ver uit en won met 25-16.

De Argentijnse spelverdeler Luciano de Cecco van Perugia bleef volharden in het aanspelen van Atanasijevic en Léon, de machtige mannen over de vleugels. De drijvende krachten werden in het derde bedrijf bijgestaan door een sterk blok, hoofdblokkeerder Marko Podrascanin zette vier directe punten op zijn naam. Het initiatief lag overduidelijk bij de bezoekers, ze wonnen met 19-25.

De vierde set bleek voor Van Rekom zijn beste, hij scoorde zes keer uit zeven pogingen. Zijn ploeggenoten Hermans Egleskalns en Nathan Wounembaina zetten respectievelijk 7 en 6 punten op het scorebord. Toch gaf de wereldklasse van Léon en Atanasijevic de doorslag. De eerste sloeg op matchpoint een door Van Rekom over het net gepasste opslag van Atanasijevic rücksichtslos binnen de lijnen: 25-27. Sjoerd Hoogendoorn bleef de gehele wedstrijd op de bank.

Perugia voert Poule E nu aan met de volle winst uit twee wedstrijden. Tours volgt als tweede, het Dinamo Moskou van Dick Kooy staat derde. Arkas Izmir heeft nog geen punt. Op 15 januari wordt de Champions League vervolgd met de wedstrijd tussen Izmir en Perugia. Twee dagen later ontvangt Dinamo Tours.

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.