Maaseik vloert Poolse kampioen Belchatow in Champions League

19 Dec 2018 - Coen Kaaij
(©CEV)

Op een avond vol verrassende uitslagen in de Champions League is dat ook het minste wat je kunt zeggen over de 3-0 zege van Maaseik op de Poolse kampioensploeg van Skra Belchatow. In de Steengoed Arena was de thuisploeg op de belangrijke momenten nét dat stukje beter. Jolan Cox was met 21 punten de gevierde man bij de Belgische kampioen, Jelte Maan droeg zijn steentje bij met 10 scores.

Voorafgaand aan de wedstrijd wist Maaseik dat er kansen lagen tegen de regerend kampioen uit Polen. Het loopt deze competitie nog niet lekker voor de ploeg van Roberto Piazza. Belchatow is terug te vinden op de zesde plaats en van de laatste drie wedstrijden werden er twee verloren. Ook de eerste groepswedstrijd in de Champions League tegen Gdansk (nr.10 in Polen) ging niet zonder slag of stoot, maar werd wel met 3-1 gewonnen.

Het team van coach Joel Banks opende de wedstrijd sterk, al snel stond er een voorsprong van vijf punten op de borden. In de eerste set draaide het Belgische blok op volle toeren, de Limburgers noteerden zes directe punten. Diagonaalaanvaller Jolan Cox was meteen goed op dreef, vier scores uit zes aanvalspogingen en een ace maakten het verschil voor Maaseik in de eerste set: 25-21.

In het tweede bedrijf hield Maaseik, waar ook Oranje-libero Just Dronkers de hele wedstrijd speelde, de druk vol op de ketel. Het dwong Belchatow tot het maken van fouten, waardoor Maaseik al snel een voorsprong van een punt of drie kon koesteren. Die behielden ze tot het einde, wat leidde tot de 25-22 uitslag.

In de derde set nam Belchatow nog meer risico in de aanval en op service, wat resulteerde in negentien punten, maar ook elf directe fouten. Maaseik bleef stabiel, beperkte de foutenlast en kwam bij 28-27 op matchpoint. Nieuweling Aleks Grozdanov maakte het uit met een ace. In Poule D staat Maaseik nu op een tweede plaats achter BR Volleys Berlijn. Gdansk en Berlijn spelen vanavond hun tweede poulewedstrijd.

Dick Kooy wint met Dinamo, Chaumont overklast Friedrichshafen
De overige uitslagen in de Champions League zijn ook opmerkelijk te noemen. Het Franse Chaumont had geen moeite met de ploeg van Europees Team Coach van het Jaar Vital Heynen, in vijf kwartier was het 3-0 (25-15, 25-23, 25-18). Heynen zei na afloop: "Ik wil geen excuses zoeken, maar het was onze derde wedstrijd in vijf dagen. Dat verklaart onze houding wellicht, maar het verklaart niet alles. We moeten hiervan leren, ze hebben ons een lesje geleerd."

Dick Kooy en zijn Dinamo Moskou hadden alleen in de eerste set iets te vrezen van de Turkse bezoekers van Arkas Izmir. Toen de Russen die met 25-23 hadden gewonnen was het pad geëffend voor een strakke 3-0. Daarmee nam Dinamo revanche op de verloren eerste poulewedstrijd tegen Perugia. 

Champions League-debutanten United Volleys Frankfurt mag het eerste groepsduel dan verloren hebben van de verdedigend kampioen Zenit Kazan, in de tweede wedstrijd liet het geen spaander heel van de Turkse kampioen Halkbank. Onder aanvoering van Morits Karlitzek en Lucas van Berkel werd het 3-0 (25-18, 25-19, 25-23).

In Poule C gaf Zenit Sint-Petersburg nog bijna een 0-2 voorsprong op bezoek bij ACH Volley Ljubljana uit handen. Nog net op tijd repareerden de Russen de schade en wonnen ook hun tweede groepswedstrijd met 3-2. In een thriller van een vijfde set werd het 14-16.

Voor alle standen in de Champions League, kijk hier.

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.