Drukke Europese week voor Nederlandse mannen

18 Dec 2018 - Coen Kaaij
Jelte Maan, Dick Kooy en Daan van Haarlem (©CEV)

Na een paar weken Europese rust voor de ploegen in de Champions League en een weekje voor de overige Europese toernooien, start de CEV haar competities weer op. Zestien Nederlanders in buitenlandse dienst komen in actie, Draisma Dynamo vertegenwoordigt Nederland als laatste in Europa, zij komen op woensdag uit tegen Fonte Bastardo op de Azoren.

Het zwaartepunt van de week ligt op woensdag, met zeven wedstrijden met Nederlandse inbreng. Op de dinsdag trappen we af met Jelte Maan en Just Dronkers in de Champions League, in de eigen Steengoed Arena in Maaseik ontvangen de koplopers uit België het Poolse Skra Belchatow. Met een 3-1 verlies tegen Berlijn uit de eerste ronde zal de Belgische kampioen gebrand zijn op een succesje. Belchatow won zijn eerste wedstrijd met 3-1 van Gdansk.

Dick Kooy krijgt met zijn Dinamo Moskou het Turkse Arkas Izmir op bezoek. Kooy verloor zijn eerste Champions League-wedstrijd met Moskou met 3-0 van Perugia, de Turken verloren van Tours VB met dezelfde cijfers. Voor de winnaar is er dus aansluiting, voor de verliezer wacht een zware taak in het nieuwe jaar om nog kans te maken op een vervolg.

In de achtste finales van de Challenge Cup treft het Poitiers van Thomas Koelewijn vanavond om 20.00 uur thuis het Finse Rovaniemi. De huidige nummer 3 in de Franse Ligue A versloeg in de vorige ronde tweemaal het Estse Saaremaa, Rovaniemi rekende af met Levski Sofia. Klik hier voor de livestream.

Woensdag
De ploegen van tien Hollanders komen woensdagavond in actie, in de Champions League zien we zelfs een directe confrontatie tussen Sjoerd Hoogendoorn en Floris van Rekom. Het Perugia van Hoogendoorn reist af naar Tours in Frankrijk om de eerste overwinning op Dinamo Moskou in Poule E een passend vervolg te geven. Of de Franse kampioen én huidige nummer 2 de buit makkelijk prijs zal geven valt te betwijfelen, met een 3-0 winst tegen Izmir uit de eerste ronde zijn zij goed uit de startblokken gekomen. 

In Poule B is het de beurt aan Daan van Haarlem, Wessel Keemink en Luuc van der Ent. De Tjechische ploeg van spelverdeler Van Haarlem moest in de eerste ronde buigen voor het sterkeren Zaksa Kedzierzyn-Kozle, nu wacht wellicht een nóg zwaardere opgave als Civitanova op bezoek komt. Het rommelt alleen wel bij de Italiaanse formatie, nu coach Madei is ontslagen en de snel ingevlogen Ferdinando de Giorgi voor het eerst langs de lijn staat.

Modena zal met Keemink en Van der Ent op het formulier op zoek gaan naar genoegdoening voor de verloren wedstrijd tegen Civitanova in de eerste ronde, het Zaksa van de Belgische topper Sam Deroo en de Franse spelverdeler Benjamin Toniutti zal de huid zeer zeker heel duur verkopen op bezoek in het Palapanini.

In de CEV Cup wordt ook een begin gemaakt met de achtste finales. Woensdagavond openen Ewoud Gommans en coach Marco Klok met hun Zwitserse ploeg Volley Amriswil het bal tegen OK Mladost Brcko. Beide teams versloegen in de voorgaande ronde een Nederlandse ploeg, Lycurgus delfde het onderspit tegen Amriswil, Orion zag Brcko met twee keer 3-1 zegevieren. De wedstrijd begint om 19.00 uur en wordt gestreamd op Laola1.

Jeroen Rauwerdink gaat met Olympiacos Piraeus naar Istanboel om de lokale BBSK op achterstand te zetten. Olympiacos zette in de vorige ronde het Wit-Russiche Soligorsk twee keer opzij, Istanbul BBSK had overduidelijk meer moeite met Ajaccio. Er moest een golden set aan te pas komen om de winnaar aan te wijzen.

Lindemans Aalst zal zinnen op revanche tegen het Spaanse CV Teruel. Het team van Tim Smit verloor in de eerste voorronde van de Champions League nog middels een golden set van de Spanjaarden. De strijd begint met een ontmoeting in Sportcentrum Schotte in Aalst om 20.30 uur, er is een stream beschikbaar.

Indykpol AZS Olsztyn is zonder Robbert Andringa afgereisd naar Siberië, de buitenaanvaller van Oranje herstelt van een enkelblessure opgelopen in de competitiewedstrijd van 9 december in Polen. 

Draisma Dynamo is onderweg naar de Portugese Azoren, middenin de Atlantische oceaan. Morgen blikken we uitgebreider vooruit op hun achtste finale in de Challenge Cup.

Donderdag
De Europese week wordt afgesloten door Maarten van Garderen en zijn Trentino Volley in de CEV Cup. De wereldkampioen bij de clubteams verkeert in goede doen. In Italië werd afgelopen weekend Modena nog verslagen, in de zestiende finales van de CEV Cup hadden de Italianen geen kind aan Lausanne. Nu wacht Hypo TirolVolleys Haching, dat in de Duitse Bundesliga koploper is. De Oostenrijkse ploeg heeft nog niet verloren en afgelopen weekend werd zelfs het Friedrichshafen van Europese Coach van het Jaar Vital Heynen in vijf sets verslagen. 

Livestreams Champions League
Alle wedstrijden in de Champions League zijn via de betaaldienst van de CEV te bekijken. Ga hiervoor naar eurovolley.tv.

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.