Nederland treft titelverdediger Estland in Golden League

13 Dec 2018 - Coen Kaaij
Oranje na winst op Slovenië in Golden League 2018 (©RHF-Ronald Hoogendoorn)

De Lange Mannen van Oranje zijn voor de 2019 editie van de CEV Golden European League ingedeeld bij titelverdediger Estland, Spanje en Kroatië. Estland won de eerste jaargang van de Golden League, maar kon zich middels de FIVB Challenger Cup niet plaatsen voor de Volleyball Nations League. Portugal deed dat wel, zij zijn er dit jaar niet bij.

De indeling in de Golden League geschiedde op basis van de meest recente Europese ranking, waar Nederland een negende plaats bezet. Oranje klom twee plaatsen na het goede resultaat op het WK afgelopen september. 

Van de Europese landen die niet meedoen aan de FIVB Volleyball Nations League (VNL) is België het hoogst geklasseerd, zij werden in Poule A geplaatst. Nederland staat in die geschoonde ranglijst tweede en is derhalve groepshoofd van Poule B. Op basis van de ranking werden Estland, Spanje en Kroatië aan Nederland gekoppeld. Kroatië won de Silver European League dit jaar en promoveerde. Spanje eindigde in zijn poule als derde.

De Golden European League start in het weekend van 25-26 mei 2019. Er wordt een dubbele competitie gespeeld, wat betekent dat Nederland drie thuiswedstrijden zal spelen. Het is nog niet bekend waar en wanneer die wedstrijden gespeeld worden. Voor de winnaar van de Golden League ligt € 125.000,- klaar.

Na de invoering van de FIVB Volleyball Nations League kondigde de CEV vorig jaar de Golden en Silver European League aan voor de landen die niet aan de VNL deelnemen. De drie groepswinnaars van de Golden European League en de organisator van de Final Four (nog niet bekend) spelen om plaatsing voor de Challenger Cup. De winnaar van de Challenger Cup kwalificeert zich voor de VNL. 

2018 Golden European League
Estland zette in mei de Golden European League op zijn naam, nadat ze in de Final Four in Tsjechië het thuisland in de finale met 3-0 wisten te verslaan. Op het EK 2017 in Polen werden zowel Estland, Spanje en Nederland in de groepsfase uitgeschakeld. 

In de eerste editie van de Golden European League eindigde Nederland in de poulefase op de tweede plaats achter Turkije, waardoor Oranje zich niet plaatste voor de Final Four. Nederland won net als de Turken vier wedstrijden, maar behaalde een punt te weinig. Vooral het verlies thuis tegen Oekraïne deed de Lange Mannen de das om.

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.