Europese winst voor De Vries, Andringa en Rauwerdink

30 Nov 2018 - Coen Kaaij
(©CEV)

Jente de Vries, Robbert Andringa en Jeroen Rauwerdink hebben woensdag- en donderdagavond met hun teams gewonnen in Europees verband. De Vries boog met Menen knap een 2-0 achterstand om en werd topscorer, het Poolse Olsztyn zette PAOK Thessaloniki opzij en Rauwerdinks Olympiacos had weinig moeite met de Wit-Russen uit Soligorsk. Voor Michael Parkinson was er verlies, in het Roemeense onderonsje ging zijn Steaua Bucuresti onderuit tegen Zalau.

Par-Ky Menen was voor de gelegenheid in de CEV-Cup uitgeweken naar Roeselare, omdat de eigen speellocatie niet voldoet aan de eisen. In sporthal Schiervelde waren toch ruim 200 toeschouwers aanwezig om Menen naar de winst te schreeuwen. Ze zagen een sterk Burgas spelen, dat in de eerste helft van de wedstrijd het initiatief had. De eerste twee sets werden gewonnen (21-25, 23-25), in de derde set hadden de gasten uit Bulgarije een 13-8 voorsprong. 

Met veel hard werk en met de inzet van reservespeler Gilles Vandecaveye begon Menen te draaien en kwam het terug in de wedstrijd. Vandecaveye sloeg vijf aces in de laatste drie sets, Jente de Vries had met 25 punten (51%) een sterke avond op de diagonaal. De derde en vierde set gingen de richting van de Belgen op met 25-22, 25-21.

In de tiebreak lag alles dicht bij elkaar, uiteindelijk gaf het blok de doorslag voor Menen. Vijf directe punten tegen twee voor Burgas. Met 24-22 was de zege voor de thuisploeg. Dinsdag is de return in Bulgarije, Menen heeft dan bij winst een ticket voor de volgende ronde te pakken. 

Olsztyn
Voor de ploeg van Robbert Andringa was het alweer de tweede ronde waarin zij in de CEV-Cup in actie kwamen. Waar ze de ronde hiervoor weinig te duchten hadden van het Finse Loimaa, kwam er nu een tegenstander van geheel andere orde op bezoek. PAOK Thessaloniki verloor in de laatste kwalificatieronde voor de Champions League pas van Frankfurt. De geblesseerde diagonaalspeler Mitar Tzourits was niet afgereisd naar Polen, een flinke aderlating voor het Griekse team.

Olsztyn en PAOK maakten er een wedstrijd op het scherp van de snede van, in de eerste drie sets was er steeds een verschil van maar twee punten. De eerste en derde gingen naar de Polen (2x 25-23), PAOK pakte de tweede met 27-29. Pas in de vierde kwam er enig licht tussen de twee teams, Olsztyn won met 25-18.

Andringa speelde de hele wedstrijd en kwam tot zes punten, waaronder drie blokpunten. Passend was hij van groot belang, hij kreeg 37 services op zich afgevuurd, waarvan hij 62% goed bij de spelverdeler afleverde. Woensdag is de terugwedstrijd in Thessaloniki.

Olympiacos Piraeus
Jeroen Rauwerdink had met zijn team Olympiacos een eenvoudige avond op donderdag. Tegen het Wit-Russische Shakhtior Soligorsk kwam de Griekse kampioen niet in gevaar. Olympiacos verloor vorg seizoen nog de finale van de Challenge Cup, dit jaar hopen ze in de CEV Cup succesvol te zijn.

De eerste twee sets waren in no-time voor de Grieken, met 25-16 en 25-15 was er haast niet te spreken van een wedstrijd. Het scorend vermogen van Olympiacos lag veel hoger, wat vooral aan Gavin Schmidt en middenman Marcus Böhme lag. Zij kwamen in totaal al tot 13 en 9 punten. 

De derde set bracht Soligorsk iets meer vuur, maar dichtbij setwinst kwamen ze nooit. Met 25-22 bracht Olympiacos de 3-0 zege binnen. Woensdag hoeven de Grieken slechts twee sets te winnen om door te gaan. Rauwerdink speelde de hele wedstrijd en sloeg zeven punten binnen in de aanval.

Steaua Bucuresti
Voor Michael Parkinson en consorten viel er een bittere pil te slikken woensdagavond in de Challenge Cup, er werd met 3-0 verloren van het eveneens Roemeense Zalau. Zalau staat in de Roemeense Divizia A twee plaatsen boven Bucuresti op de tweede plaats en verloor pas een wedstrijd. Steaua verloor slechts een keer meer.

Zalau won de wedstrijd in Europees verband met 3-0 (25-21, 25-22, 25-16). Op woensdag kan Steaua in eigen huis proberen er een golden set uit te slepen. 

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.