Stoltenborg zet flinke stap richting groepsfase Champions League

08 Nov 2018 - Coen Kaaij
Stoltenborg en Van Daelen, beide nr 12. (©CEV)

Femke Stoltenborg is met haar club Budowlani Łódź slechts twee sets verwijderd van de groepfase van de CEV Champions League. Woensdagavond won de Poolse ploeg in eigen huis met 3-1 van het Franse Mulhouse. In de andere derde rondewedstrijd verloor Deborah van Daelen met Stuttgart van de finalist van het afgelopen seizoen Volei Alba Blaj. De Roemeensen waren thuis in vier sets te sterk.

Dat volgende week de benodigde twee sets door Łódź gemakkelijk gehaald zullen worden, is allesbehalve zeker. In de thuiswedstrijd in Polen was het verschil in de eerste twee sets slechts 2 punten. De openingsset ging met 27-25 naar Stoltenborg en haar teamgenoten, nog zonder een setpoint toe te staan voor Mulhouse. In de tweede set liet de Franse ploeg vier setpoints onbenut voordat de derde Poolse deelnemer aan het hoogste Europese toernooi haar eerste poging benutte om er 29-27 van te maken. 

De derde set was mede door veel servicedruk voor de Franse ploeg, die vorig seizoen al aan de poulefase van de Champions League deelnam en daarin slechts een wedstrijd wist te winnen. In het vierde bedrijf stelde Łódź orde op zaken, met 25-17 was de winst binnen. Stoltenborg sloeg een ace en was blokkerend succesvol. Daarnaast kon zij drie van haar aanvalsters in de gelegenheid stellen meer dan vijftien punten te scoren.

"We maakten in deze wedstrijd veel fouten", zei Femke Stoltenborg na afloop tegen de CEV. "De Poolse competitie is weer begonnen en dat betekent dat we veel wedstrijden spelen. De sfeer in het team is heel goed en dat heeft veel invloed op ons spel. De wedstrijd in Mulhouse zal veel lastiger zijn, maar we willen graag spelen in de volgende ronde."

Van Daelen
Stuttgart, het team dat Sliedrecht Sport uit de derde ronde wist te houden, had op bezoek bij Volei Alba Blaj in de eerste twee sets weinig in te brengen. Aanvoerster Deborah van Daelen kwam in de eerste, tweede en vierde set als invalster binnen de lijnen en scoorde in totaal vier keer. 

De eerste twee sets gingen voor Blaj van een leien dakje, de zilveren medaillewinnaar van de vorige Champions League maakte net wat minder fouten. Door concentratieverlies werd het spannend, middels veel servicedruk, die resulteerde in zeven aces, kon Stuttgart de derde set met 25-17 naar zich toehalen. De strijd in de vierde set was vervolgens hevig, de Duitse ploeg kon een setpoint niet benutten. Op haar vierde matchpoint sloeg Blaj toe en pakte alsnog de volle drie punten.

Volgende week dinsdag heeft ook Blaj nog twee sets nodig om zich te plaatsen voor de groepsfase van de Champions League. Bij winst zullen ze zich voegen bij VakifBank, Beziers en Plovdiv in Poule A. Als Łódź zich plaatst kan Stoltenborg zich opmaken voor twee ontmoetingen met Celeste Plak. Haar team Novara wacht met Cannes en Minsk in Poule C.

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.