Haalt Oranje een medaille?

17 Oct 2018 - door Kees Tanis
Goud, zilver of brons? (©RHF-Ronald Hoogendoorn)

Hoe groot zijn de kansen dat de Nederlandse volleybalvrouwen een medaille halen op het WK in Japan? Zelf gaan ze er nog vol voor, ondanks de nederlaag gisteren tegen Olympisch kampioen China. De meiden en de staf hebben de nederlaag goed verwerkt, zo wordt in kringen rond het team vernomen. ,,China was goed, wij slecht'', is de algehele opvatting.

Ook de statistieken spreken in het voordeel van Oranje. Vorig jaar werd in de finale van het EK nog wel verloren van de ploeg van coach Zoran Terdic. Dit jaar won Oranje in juni met 3-2 voor de Volleyball Nations League. In de laatste ronde van de tweede ronde van dit WK trof Oranje vorige week donderdag opnieuw Servië. De dag ervoor had Servië ook al verloren van Japan. Voor de ploeg van bondscoach Jamie Morrison was winnen een must om op eigen kracht de 3e ronde te halen. Anders zou Oranje afhankelijk zijn van de uitslag van de wedstrijd tussen Japan en Brazilië. 

Nederland won die wedstrijd overtuigend en met veel aanvalsgeweld en pakte daardoor de 1ste plaats in de poule. Al moet gezegd worden dat Servië Tijana Boskovic aan de kant hield en al veilg was voor plaatsing voor de 3e ronde. Servie kwam in de derde ronde met Boskovic sterk terug, door eerst van Japan en later zelfs van Italië te winnen. De Italianen hadden tot dan toe nog geen wedstrijd verloren.

Bij de bookmakers is Servië in elk geval topfavoriet voor de gouden medaille. Gokkers denken dat China tweede wordt, Italië derde en Nederland vierde.

Het is aan Oranje om vrijdag en zaterdag te laten zien dat cijfers en statistieken niet tellen, maar dat in deze fase vooral hartstocht bepaalt hoe de verhoudingen liggen. Nederland heeft al maanden zijn zinnen gezet op het halen van een medaille. Daar lijkt alles voor te moeten wijken. Elders op deze site kun je bij de 'stelling van de week' aangeven welke medaille Oranje volgens jou gaat halen.

Of het een medaille gaat worden weten we vrijdag misschien al. Dan speelt Oranje om 6.40 uur tegen Servië. Bij winst gaat Nederland naar de finale op zaterdag, om 12.40 uur. Verliest Oranje, dan rest zaterdag om 12.20 uur de strijd om het brons.

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.