Oranje nu tegen China en VS in Final Six op WK

11 Oct 2018 - Van onze verslaggever
@FIVB @Ronald Hoogendoorn

De Nederlandse vrouwen krijgen in poule H van Final Six van het WK volleybal te maken met Olympisch kampioen China en de nummer drie van Rio, de Verenigde Staten.

Dat is het resultaat van de loting die donderdag werd verricht na de laatste wedstrijd. Daarbij was vooraf al duidelijk dat Oranje, als poulewinnaar, Italië als winnaar van de andere poule zou ontlopen. De loting koppelde Oranje vervolgens aan de nummers twee (China) en drie (Verenigde Staten) van de andere poule. Italië krijgt dus van doen met Japan en Servië. De wedstrijden worden, na twee rustdagen, gespeeld op komende zondag, maandag en dinsdag. Nederland heeft volgens het schema op de site van het toernooi eerst een extra rustdag en speelt dan maandag om 09.10 uur Nederlandse tijd in Nagoya tegen de VS en een dag later om 12.20 uur tegen China. Alle teams beginnen op nul en de beste twee per poule gaan door naar de halve finale.

China op het WK
China verloor in de eerste ronde alleen (met 3-1) van Italië. De ploeg van coach Lang Ping morste verder alleen een set tegen Bulgarije en rolde Canada, Turkije en Cuba met 3-0 op. In de tweede ronde vormden Thailand en Azerbeidzjan geen probleem en ook Verenigde Staten werd verrassend simpel opzij gezet, steeds met 3-0. Pas in de laatste wedstrijd, tegen Rusland, morste China weer een set: 3-1.

Verenigde Staten op het WK
Het team van Karch Kiraly bleef, net als Oranje, in de eerste ronde ongeslagen. Azerbeidzjan, Trinidad en Tobago (beiden met 3-0) en Korea en Thailand (3-1) waren geen probleem, de titanenstrijd met Rusland eindigde in een 3-2 zege voor de Amerikaansen. Bulgarije en Turkije waren vervolgens weer geen probleem maar daarna liep het team van Kiraly tegen twee zeperds op: China was met 3-0 te sterk en Italië versloeg de Amerikaanse ploeg met 3-1. Toen was het nog even billenknijpen voor Kiraly en co, want Rusland kon nog voorbij komen wanneer er gewonnen werd van China in de laatste wedstrijd. Maar China won met 3-1 en dus waren de Amerikanen ook door naar de laatste zes.

Saillant
Saillant detail: de twee teams die de ploeg van Jamie Morrison nu voor de kiezen krijgt in de strijd om een plek in de halve finales, waren de teams die Oranje afhielden van een medaille tijdens de Olympische Spelen van Rio de Janeiro, twee jaar geleden. Nederland versloeg toen China weliswaar in de poulefase met 3-2 maar in de halve finale was China te sterk met 3-1, om vervolgens door te stomen naar het goud ten koste van Servië. Oranje moest vervolgens aantreden tegen de Verenigde Staten om het brons en ook dat duel ging met 3-1 verloren.

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.