Nog zes teams over: Wie gaan strijden om de medailles?

11 Oct 2018 - Eline Draaisma
(©FiVB)

Het was een spannende ontknoping van de tweede poulefase op het WK in Japan. Nederland was na de overtuigende winst op Servië al zeker van een plek bij de laatste zes, maar welke teams vergezellen de Nederlandse dames in de laatste poulefase van het toernooi?

Van de twee poules plaatsen de drie beste teams zich voor de allerlaatste poulefase van het toernooi. Deze zes landen worden weer verdeeld over twee poules van drie, waarna de drie teams allemaal nog één keer tegen elkaar spelen. De beste twee per poule gaan door naar de halve finales en zullen gaan strijden om de medailles. De zege van Nederland vanochtend leverde de ploeg van bondscoach Morrison zelfs nog de winst in de poule op. 

Naast de wedstrijd tussen Nederland en Servië (poule E) stonden er nog een aantal mooie affiches op het programma. Zo speelden ook Italië en Amerika tegen elkaar, vochten Brazilië en Japan om de derde plek in poule E en kwamen China en Rusland nog tegen elkaar in actie in poule F. Stuk voor stuk wedstrijden waarin plekken bij de beste zes op het spel stonden. 

Italië ook poulewinnaar
Italië was in vier sets te sterk voor Amerika en werd zo ongeslagen poulewinnaar van poule F. Voor de Italiaanse ploeg van bondscoach Davide Mazzanti was het alweer de negende zege op rij. Italië maakte eerder al indruk met overwinningen op China, Turkije en Rusland, maar wist nu ook de regend wereldkampioen over de knie te leggen. Amerika, dat voor de tweede keer achter elkaar verloor, werd op alle fronten afgetroefd door de Italiaansen en moet daardoor genoegen nemen met een derde plek in poule F. 

In diezelfde poule speelden daarna China en Rusland tegen elkaar. China was al zeker van de volgende ronde, maar bij winst voor Rusland zouden ze Amerika uit het toernooi gestoot hebben. Dat zat er echter niet in, want de Chinese ploeg won met 3-1. Voor Rusland een zuur einde met de gedachte dat er wel meer in had gezeten als Goncharova niet halverwege het toernooi geblesseerd was geraakt.

Wel winst geen Final Six voor Brazilië
Met Nederland en Servië al door naar de volgende ronde bleven gastland Japan en Brazilië nog over om te knokken voor het laatste plekje bij de Final Six. Die strijd werd echter al snel beslist, want Japan won de eerste twee sets. Toen Japan in de derde set op 24-21 kwam, leek het gastland de poulewinst nog van Nederland af te pakken, maar Brazilië kwam uit geslagen positie terug en wist uiteindelijk ook nog de wedstrijd met 2-3 te winnen. Een schrale troost, want de Zuid-Amerikaanse ploeg is uitgeschakeld voor de rest van het toernooi. 

Nederland ontloopt als poulewinnaar in ieder geval Italië, die bovenaan eindigde in de andere poule. Er zal worden geloot welke teams in welke poule terecht komen. Nederland treft in ieder geval één team waar het al wel tegen gespeeld heeft en team waar het nog niet tegen speelde. Dit betekent dat de Nederlandse dames of tegen Japan en Amerika spelen of tegenover China en Servië komen te staan. 

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.