Lycurgus tegen in vorm verkerende Oostenrijkse kampioen

11 Oct 2018 - Coen Kaaij
(©RHF-Pim Waslander)

Zal landskampioen Lycurgus voor het eerst de groepsfase van de Champions League halen? Die vraag is vanavond nog lang niet te beantwoorden, want voor het eerst zal de Groningse formatie drie rondes moeten overleven voordat het zich plaatst bij de beste twintig teams van Europa. Het team van coach Arjan Taaij doet voor het derde jaar op rij mee aan de Champions League. In de twee voorgaande edities was de derde ronde het eindstation, beide keren zorgde Maaseik voor de uitschakeling. Vanavond begint de jacht op die plek in het hoofdtoernooi met een lastige wedstrijd tegen de in vorm zijnde Oostenrijkse kampioen Posojilnica Aich/Dob. 

Lycurgus is het seizoen goed begonnen, de Supercup werd ten koste van SV Land Taurus binnengehaald en in de seizoensopener in de eredivisie had Advisie/SSS niets in te brengen. Al heeft het team nog niet de beschikking over passer-lopers Auke van de Kamp en Pascal Hoogstra, die vanwege knieblessures van de kant moeten toekijken. Maar met vervangers Steven van de Velde (uit beachvolleybal gehaald voor enkele maanden) en Erik van der Schaaf (aangetrokken als libero) aan de buitenkant is Lycurgus niet vleugellam geworden. 

Samen met de topscorer van de wedstrijd tegen SSS, Frits van Gestel, en diagonaal Wytze Kooistra staat er een goede line-up. Met Stijn Held op de spelverdeelpositie en Lycurgus-routiniers Dennis Borst en Niels de Vries door het midden moet de Groningse formatie voldoende aanvalskracht kunnen produceren.

Ongeslagen
De tegenstander van vanavond Posojilnica Aich/Dob is net als Lycurgus sterk aan het seizoen begonnen. In de Oostenrijkse competitie hebben ze in drie wedstrijden slechts één set tegen gekregen. Afgelopen seizoen werd de ploeg rond coach Matjaz Hafner voor het eerst sinds 2013 kampioen. In de laatste acht jaar werd de ploeg ook nog eens zes keer tweede achter Tirol Innsbruck, het team dat sinds vorig jaar speelt in de Duitse Bundesliga en daarmee de weg vrij heeft gemaakt voor heerschappij in Oostenrijk door Posojilnica.

Uitgeschakeld in ronde 3
Posojilnica werd net als Lycurgus vorig jaar in de Champions League uitgeschakeld in de derde ronde. De Oostenrijkers moesten in twee wedstrijden overduidelijk hun meerdere erkennen in het Turkse Fenerbahce. Het is de vierde keer dat de club meedoet op het hoogste Europese niveau.

Livestream
De wedstrijd is vanavond te volgen op de site van Laola1.tv. Om 19.00 uur zal de eerste bal geserveerd worden in MartiniPlaza. 

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.