Machtig Oranje naar Final Six

11 Oct 2018 - door Kees Tanis
Blijdschap bij Sloetjes na weer een punt (©RHF-Ronald Hoogendoorn)

Oranje heeft zich vanochtend met grote overmacht geplaatst voor de Final Six van het WK in Japan. Europees Kampioen Servië werd door Oranje van de vloer geveegd met de setcijfers 25-16, 25-12 en 25-20.

De ploeg van Jamie Morrison had vandaag aan één set genoeg om zich te plaatsen voor de volgende ronde. De Amerikaan begon opnieuw met middenaanvalster Juliët Lohuis in de basis. Verder speelden Laura Dijkema, Lonneke Sloetjes, Yvon Beliën, Maret Balkestein en Anne Buijs. Kirsten Knip was de libero van dienst.

Met het winnen van een fantastische rally in de beginfase van de eerste set, indrukwekkend aanvalsspel en slimme doortikballen van spelverdeelster Laura Dijkema werd Servië helemaal zoek gespeeld. Aan de hand van Sloetjes liep Oranje uit van 9-5 en 13-8 naar 20-14. De ploeg was niet te stuiten en bereikte met de 25-16 het eerste doel, plaatsing voor de volgende ronde.

Daarvoor alleen was Oranje niet gekomen, zo bleek al snel in set 2. Morrison bracht Celeste Plak in voor Maret Balkestein, die aan het eind van de eerste set een bal op haar oog kreeg en daar nog last van hield. Plak liet weer eens zien dat de ploeg op elk moment en op elke positie op haar kan rekenen. Ze pakte aanvallend haar punten, maar leverde ook in de blokkering en verdedigend goed werk af. Lohuis starte de set met een aantal aces, zodat Oranje op 4-1 al weer weg was. Met machtig aanvalsspel van Sloetjes en Buijs en dreigende middenaanvalsters Beliën en Lohuis wist de Servische blokkering niet hoe het aanvalsgeweld van Oranje afgestopt moestworden. Ook pipe-aanvallen vanuit het acherveld van Sloetjes en Buijs waren steeds succesvol, zodat Dijkema vrij spel had. Al snel stond een 14-5 voorsprong op het scorebord. Die werd gestaag uitgebouwd tot 19-7 en na de derde doortikbal van Dijkema was met 25-12 de 2-0 voorsprong een feit.

Maar nog was het niet genoeg. Oranje was op oorlogspad, met als buit de volle winst en de koppositie in de poule. Sloetjes startte set 3 met een sterke serviceserie, zodat al meteen met 8-3 een kloof was geslagen. Met goed verdedigend werk van Plak stoomde Nederland door naar een voorsprong van 15-8. Servië, zonder sterspeelster Tijana Boskovic, kwam nog wel even terug tot 16-14, maar toen vond Oranje het wel genoeg. Met enkele killblocks en omloopballen van Beliën werd even gas gegeven en was het al snel 21-16. Na de 25-20 was de buit binnen, 3-0. De koppositie in de poule is nu een feit. Allen Japan kan die nog overnemen, maar danmoet wel ruim van Brazilië worden gewonnen. In elk geval schreef het team historie, omdat Oranje op eerdere WK's nooit hoger eindigde dan een zevende plek.

Plak vertelde volleybalkrant.nl kort na de wedstrijd desgevraagd, het niet lastig gevonden te hebben om na de ontwikkelingen van gisteren de knop om te zetten. Oranje verloor met 3-2 van Brazilië, maar vooral door de verrassende winst van Japan op Servië kwam onverwachte uitschakeling van Oranje toch even in beeld. Plak: ,,Nee hoor, ik wist dat er meerdere mogelijkheden waren om ons alsnog te plaatsen. Natuurlijk was het gisteren even een domper, maar ik heb prima geslapen en we wisten wat ons te doen stond. Natuurlijk is het wel fijn dat je dan zo overtuigend van Servië wint. Voor onszelf en het vertrouwen in het vervolg van het toernooi. Maar ook om de tegenstanders te laten zien dat we hier echt zijn voor een medaille. We gaan nu verkassen naar een ander hotel, maar blijven wel in Nagoya spelen.''

Onder die doelstelling, een podiumplaats, zetten de staf en de speelsters in de trainingsfase in aanloop naar dit WK letterlijk hun handtekening. Vandaag werd weer een stap gezet. Hoe het programma van die derde ronde er uit ziet is nog onduidelijk. Er wordt gespeeld in twee poules van drie. Alle landen spelen van zondag tot en met dinsdag twee wedstrijden. De beste twee van elke poule gaan naar de halve finales. Die zijn, net als de finale, weer in de Yokohama Arena, waar Oranje ook de eerste ronde afwerkte.

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.