Oranje moet toch nog flink aan de bak

10 Oct 2018 - door Kees Tanis
Beliën en Balkestein zetten een blok (©RHF-Ronald Hoogendoorn)

De Nederlandse volleybalvrouwen moeten op het WK na de 3-2 nederlaag tegen Brazilië en de verrassende 3-1 zege van Japan op het tot vandaag nog ongeslagen Servië, morgen toch nog flink aan de bak om zich voor de volgende ronde te plaatsen. Dat lag niet in de lijn der verwachtingen nadat Oranje de eerste zeven wedstrijden van het toernooi wist te winnen. Alleen in de eerste twee wedstrijden tegen Duitsland en Japan ging dat wat moeizaam. Maar in de vijf wedstrijden daarna werd het steeds met overtuiging 3-0 en ging ook het niveau van de ploeg stapje voor stapje omhoog.

Servië was tot vandaag oppermachtig en verloor in zeven wedstrijden nog niet één set. Nu Servië heeft laten zien ook te kunnen verliezen, gloort er voor Oranje ook nog een hoofdprijs in de poule. Dan zou Oranje wel met 3-0 of met 3-1 moeten winnen en moet Japan een puntje laten liggen tegen Brazilië. Voor Servië leek er tegen Japan aanvankelijk geen vuiltje aan de lucht. De eerste set werd simpel met 25-15 gewonnen. Topspeelster Tijana Boskovic bleef heel de wedstrijd op de bank. Zij was op het vorige WK in 2014 en op het EK in 2017 de best scorende aanvalster van de ploeg. 

Als Oranje één set pakt tegen koploper in de poule Servië, is het veilig. In aantal punten kan Brazilië dan nog wel naast Nederland komen, maar het setgemiddelde van de ploeg van Jamie Morrison is dan beter. Verliest Nederland met 3-0, dan is de ploeg afhankelijk van het resultaat van de daarna te spelen wedstrijd tussen Brazilië en Japan. Het fatale scenario is, als Brazilië met 3-0 wint van Japan. Het setgemiddelde van Japan, Brazilië en Nederland is dan gelijk. Nederland heeft echter een eigenlijk niet meer in te halen achterdtand als het gaat om het puntengemiddelde. Ook al zou Oranje tegen Servië elke set met minimaal verschil verliezen (bijvoorbeeld drie keer 25-23), dan nog moet Brazilië het thuisland in alle drie de sets onder de 10 punten houden om Japan uit te schakelen voor de derde ronde. Brazilië heeft bij een 3-0 winst sowieso een beter puntengemiddelde.

Nederland speelt morgen om 9.10 uur. De laatste en allesbeslissende wedstrijd tussen Japan en Brazilië begint om 12.20 uur.

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.