Verliefde Buijs speelt tegen vriendin: 'Ik heb er zin in'

09 Oct 2018 - Eline Draaisma
(©RHF-Ronald Hoogendoorn)

De wedstrijd van Nederland tegen Brazilië kan morgen speciaal worden, want Nederland kan voor het eerst in de historie de laatste zes op een Wereldkampioenschap halen. Voor Anne Buijs is het duel met Brazilië extra speciaal, want aan de overkant van het net treft ze haar vriendin Ana Carolina Da Silva. In Brazilië en Turkije speelden ze in clubverband nog samen, nu staan ze tegenover elkaar. Buijs vertelt aan Volleybalkrant hoe dat is, maar ook over de voorbereiding op de wedstrijd tegen Brazilië en over de rest van het WK. 

Vandaag een dag vrij, hoe ziet zo'n rustdag er voor jullie uit?
Vanochtend hadden we krachttraining. Vanmiddag een gewone training en hebben we twee keer video gekeken. Verder is er tijd om te relaxen, een kopje koffie te drinken hier in de buurt en gezellig te doen met elkaar. Omdat we morgen al relatief vroeg spelen, is er geen tijd voor een middagdutje dus vanavond op tijd naar bed. 

Het is voor jou morgen een speciale wedstrijd, want je speelt tegen je vriendin. Eerder speelden jullie al samen in een team, maar hoe is het om tegenover elkaar te staan?
Het is nog even afwachten of zij in de basis begint, maar het geeft wel een speciaal gevoel. Ik probeer het gewoon te benaderen als een normale wedstrijd. Ik vind het voor haar persoonlijk leuk als zij goed speelt, maar morgen even niet. Mijn persoonlijke gevoel probeer ik verder opzij te zetten. Ik heb vooral veel zin in de wedstrijd. 

Heb je tijdens zo'n toernooi ook nog een beetje tijd voor elkaar?
Met de eerste poulefase zaten zij in een andere stad, dus toen wat minder. Ik probeerde haar wedstrijden wel te volgen via een livestream, maar de wi-fi verbinding was hier behoorlijk slecht. Nu zitten we in hetzelfde hotel, dat maakt het makkelijker en is er wat meer tijd voor elkaar zoals op deze rustdag. Voor de rest bellen en appen we veel met elkaar. 

Hebben jullie het met elkaar ook over de wedstrijd? Proberen jullie elkaar nog stiekem wat zand in de ogen te strooien?
We maken er wel eens grapjes over met elkaar. Zij is middenblokkeerster en ik ben buitenaanvaller. Zij wil mij dan natuurlijk graag afblokkeren. 

Brazilië is dit toernooi nog niet in topvorm. Is dit het moment om ze eindelijk een keer te verslaan?
We hebben de afgelopen jaren nog niet echt, of eigenlijk echt niet, van Brazilië gewonnen. Dit is wel het moment om van ze te winnen. Zij hebben al wel twee keer verloren, van Servië en Duitsland, dus dit is voor hen ook een cruciale wedstrijd. Wij kunnen ons juist plaatsen bij de beste zes als wij hen verslaan. 

Hoe gaan jullie de wedstrijd van morgen in? Wat is het strijdplan?
We hebben de videobeelden bekeken van de laatste twee wedstrijden tegen Brazilië. Tijdens de poulefase van de Volleyball Nations League was het heel close. De wedstrijd daarna, tijdens de Final Six, was het een slechte wedstrijd van onze kant. Van beide hebben we veel geleerd en we hebben  een goede voorbereiding gehad hier naar toe. Nu is het tijd om ze te verslaan. 

Als je nog verder vooruit kijkt, staat de wedstrijd tegen Servië op het programma. Wat voor wedstrijd zal dat worden?
De Serven spelen op dit moment heel goed. Vooral met Boskovic en Mihajlovic. Zij spelen echt hoog en hard en dat spelen wij ook wel een beetje. We zullen ze vooral blokkerend en serverend onder druk moeten zetten.

Jullie spelen heel erg goed op dit moment. Zeven wedstrijden winnen achter elkaar is een unieke prestatie.
De wedstrijd tegen de Dominicaanse Republiek was echt onze beste wedstrijd tot nu toe. Iedereen kan bij ons spelen en ingezet worden. Dat we nu zeven uit zeven hebben, geeft veel vertrouwen. Nu nog twee belangrijke wedstrijden.

En dan op naar die medaille?
Ja, we hebben voor onszelf een hoog doel gesteld. Het halen van de laatste zes is ook al een unieke prestatie, want zo hoog is een Nederlands team bij de dames nog nooit geëindigd.

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.