Meer dan 40 Nederlandse speelsters in buitenland

09 Oct 2018 - Coen Kaaij
© CEV en (©RHF-Ronald Hoogendoorn)

De meeste competities zijn nog niet van start gegaan vanwege het WK dat nog tot en met 20 oktober duurt in Japan. Zo staan in veel van de grote volleyballanden de eerste wedstrijden pas gepland voor het laatste weekend van deze maand. Veel Nederlandse vrouwen zullen over de grens spelen, waaronder alle internationals uit het team van Jamie Morrison. Meer dan veertig pakken hun koffer om in den vreemde hun sportieve dromen na te jagen. Hieronder zie je waar de speelsters en coaches van vrouwenteams te vinden zijn.

België, Liga A
De competitie bij de zuiderburen begint het komende weekend, tien Nederlandsen staan daarbij aan de start. Landskampioen Asterix Avo Beveren opent de jacht op titelprolongatie met Paula Boonstra in de gelederen. Ze spelen Europees om de CEV Cup.

Bij Amigos Van Pelt Zoersel is een drietal Nederlandse dames te vinden, Lieke Clerkx, Laura de Jong en Lisette Hoff staan daar in de line-up. Loladina Zwaanswijk is dit jaar te bewonderen bij Lendelede.

Hermes Volley Oostende hoopt met middenvrouw Lynn Blenckers en receptie-hoekspeelster Fanny Lafeber hoge ogen te gooien. In Gent is Iris Reinders als passer-loopster actief. Jaraco As uit het Belgische Limburg opent met twee Nederlandse vrouwen. Daisy Xhofleer en Laura Bock verdedigen het rood, wit en zwart.

België, Liga B
Bij BVMV Volley Noorderkempen staat Louise Cramer dit seizoen onder contract.

Duitsland, Erste Bundesliga
Zoals elk jaar is er weer een groot contingent aan Nederlandse vrouwen dat speelt in de Bundesliga, of coaches die er aan het hoofd van die teams staan. Vijftien vrouwen van Duitsen bloed doen er een gooi naar de titel, drie coaches hopen hun ploegen daar te kunnen brengen.

De Ladies in Black Aachen hebben de meeste Holländerinnen in dienst, internationals Marrit Jasper, Kirsten Knip en Nicole Oude Luttikhuis beginnen op woensdag 31 oktober tegen Erfurt. Saskia van Hintum en Erik Reitsma zijn het coaching duo.

Landskampioen Schwerin heeft met Britt Bongaerts en Tessa Polder ook twee troeven uit het nationale team in huis. Bij de Rote Raben uit Vilsbiburg hopen Myrthe Schoot en Iris Scholten weer de playoffs te halen.

Münster is het laatste Duitse team met een Oranjeklant in de gelederen, Juliet Lohuis speelt in het team dat geleid wordt door trainer Teun Buijs. Verder speelt Nynke Oud bij Wiesbaden, is Deborah van Daelen bij Stuttgart gecontracteerd en is Anniek Siebring außenangriff bij Sühl.

Duitsland, Zweite Bundesliga
Ook op het tweede niveau bij de Oosterburen zijn Hollandse meiden actief. Bij Skurios Volley Borken spelen Fabienne Coenders en Maud van Koot. Bij Emlichheim zijn Danique Aardema en Manon Doornenbal actief.

Frankrijk
Bij de uit de Zwitserse competitie overgekomen club Volero Le Cannet (voorheen Zürich, red.) is Avital Selinger de roerganger. Hij zal zijn team moeten leiden naar Frans succes in de Ligue A. Europees spelen ze in de Challenge Cup.

In de Ligue B speelt Samanta Jimenez te Woerd als libero bij Villejuif.

Italië
Ook dit jaar zijn er weer zeven Nederlandse topspeelsters actief in de Italiaanse Serie A1 Femminile. De laatste drie jaar hebben Imoco Volley Conegliano en Igor Gorgonzola Novara om de titels gevochten, ook dit jaar zal dat gebeuren met Nederlandse inbreng.

Celeste Plak is bij Novara de vooruitgeschoven post, zij is een belangrijke troef in het team dat ook in de Champions League resultaten wil boeken. Bij le pantere van Imoco Volley is Robin de Kruijf reeds begonnen aan de voorbereiding op het seizoen, ze herstelt nog van haar knieoperatie van begin maart.

Bij Il Bisonte Firenze staan twee Nederlande vrouwen binnen de lijnen, Nika Daalderop is nog aan het herstellen van haar scheenbeenblessure, spelverdeelster Laura Dijkema staat voor haar eerste volledige seizoen in Florence nadat ze halverwege het vorige jaar aansloot.

Na een jaar afwezigheid vanwege zwangerschap en de geboorte van haar eerste kindje keert Floortje Meijners weer terug in de Serie A, bij de club waar ze van 2010 tot en met 2012 ook al speelde: Busto Arsizio. Judith Pietersen staat ook weer aan de vooravond van een compleet seizoen in Italië, ze heeft de overstap van Modena naar Brescia gemaakt.

Anne Buijs keert na vier jaar weer terug in Italië, zij gaat spelen voor Saugelia Team Monza nadat ze vorig seizoen in Turkije actief was bij Nilufer.

Polen
De sterke Poolse competitie moet het dit jaar doen met één Nederlandse, Femke Stoltenborg gaat bij Budowlani Lodz de lijnen uitzetten. Nadat ze in Duitsland met Stuttgart afgelopen seizoen de titel net misliep, zal ze in Polen pogen de derde plaats te verbeteren.

Roemenië
De Roemeense landskampioen CSM Bucuresti is een heus topteam aan het worden. Werd vorige jaargang de finalist van Champions League (Volei Alba Blaj, red.) in de titelstrijd verslagen, dit jaar wil de ploeg van toptrainer Ferhat Akbas de titel prolongeren en in Europa hoge ogen gooien. Nicole Koolhaas speelt voor het tweede jaar in Bukarest, Oranje-aanvoerster Maret Balkestein-Grothues heeft de overstap gemaakt van het Italiaanse Casalmaggiore.

Turkije
Bij de sterrenploeg van voormalig oranjecoach Giovanni Guidetti, Vakifbank, is ook dit jaar Lonneke Slöetjes weer een van de grote blikvangers. Vorig jaar werden alle prijzen gepakt, waaronder de landstitel en de Champions League. 

Yvon Beliën maakte deze zomer de overstap van Bursa, met wie ze de finale van de Europese Challenge Cup verloor, naar Besiktas. Na het WK zal ze aansluiten bij het team dat in de laatste competitie twee keer verloor van haar vorige werkgever in de strijd om plek 5.

Zwitserland
De laatste twee Nederlandse avonturiers gaan in Zwitserland hun brood verdienen. Anna Mebus gaat dat doen bij Kanti Schaffhausen, dat vorig jaar vierde werd in de NLA. In de tweede liga speelt Emma Schepers voor Volley Top Luzern.

Houd Volleybalkrant goed in de gaten, wij zullen de buitenlandse competities op de voet volgen en er regelmatig verslag van doen.

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.