Nog geen Olympische A-status voor Oranje Mannen

24 Sep 2018 - door Kees Tanis
Technisch directeur Joop Alberda (©RHF-Ronald Hoogendoorn)

Op basis van de uitgangspunten van NOC*NSF kunnen de mannen van Oranje nog geen aanspraak maken op de Olympische A-status. Daarvoor is volgens de richtlijnen een mondiale top 8-prestatie nodig tijdens een WK of Olympische Spelen of een daarmee te vergelijken internationaal toernooi. Oranje werd 9e bij het WK dat zich nu nog afspeelt in Bulgarije en Italië. De ploeg won 5 van de 8 wedstrijden, maar dat was niet genoeg voor plaatsing bij de laatste 6 die de komende dagen gaan strijden om de medailles.

Kwalificatie voor de Olympische Spelen geeft ook recht op de A-status, maar daarvoor moet Oranje nog een lange weg gaan. In de uitgangspunten staat ook dat de prestatienorm kan worden aangescherpt na overleg tussen de betreffende sportbond en NOC*NSF.

Afgaand op het aantal overwinningen (5) en de hoeveelheid behaalde punten (13) zou Oranje op dit moment zelfs al 8ste staan. Maar op de ranking van de organisatie van het WK, de FIVB, staat Oranje gedeeld 9e met Bulgarije, Frankrijk en Slovenië.

Of de Nevobo gaat overleggen met de sportkoepel NOC*NSF over de status van Oranje hangt ook af van de evaluatie van het voorbije WK. Joop Alberda is sinds 1 september aangesteld als tijdelijk technisch directeur. Hem is gevraagd, het voortouw te nemen in onder meer de evaluatie van het WK bij zowel de mannen als de vrouwen. Ook moet hij alvast de lijnen uitzetten voor de EK's van 2019 en de Olympische Spelen van 2020. De uitkomst van de evaluatie gaat volgens Alberda een rol spelen bij het uitstippelen van de lijnen richting volgend jaar en de grote toernooien. ,,We gaan na de evaluatie bekijken of het zinvol is om met NOC*NSF te gaan overleggen over de status van Oranje.''

 Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.